12) Ήξερες ότι…

“Έξυπνο” σύστημα προβλέπει αν θα βρέξει το επόμενο δίωρο

H βρετανική εταιρία τεχνητής νοημοσύνης DeepMind, θυγατρική της Google, το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Έξετερ και η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία Met Office, με τη συμμετοχή μιας Ελληνίδας επιστήμονα της διασποράς, Μαρίας Αθανασιάδου, ανέπτυξαν ένα «έξυπνο» σύστημα πρόγνωσης (precipitation nowcasting system) που μπορεί να προβλέψει με αρκετά μεγάλη ακρίβεια κατά πόσο θα βρέξει σε μια περιοχή μέσα στις δύο επόμενες ώρες.

Με τις παραδοσιακές μετεωρολογικές μεθόδους δεν γίνεται συχνά επιτυχής πρόγνωση από τώρα έως το επόμενο δίωρο. Το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που φιλοδοξεί να καλύψει αυτό το χρονικό κενό, μπορεί να κάνει πιο βραχυπρόθεσμες και πιο ακριβείς προγνώσεις για βροχές, καταιγίδες και πλημμύρες σε μια έκταση έως 1.536 χλμ × 1.280 χλμ, κάτι χρήσιμο εν μέσω κλιματικής κρίσης, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται ολοένα συχνότερα.

 

 

2o THEMA

 

 Janna Jihad: Η νεαρότερη δημοσιογράφος στον κόσμο

Η 15χρονη Janna από την Παλαιστίνη έγινε η νεαρότερη δημοσιογράφος στον κόσμο, όταν στα 13 της της αναγνωρίστηκε η ιδιότητα και της αποδόθηκε η κάρτα δημοσιογράφου. Στην κοινωνία που ζει το να είσαι και να ζεις ως παιδί είναι από μόνο του ένα θαύμα. «Ζούμε συνέχεια σε κίνδυνο, κινδυνεύουμε όταν παίζουμε στους δρόμους, όταν πηγαίνουμε σχολείο, κινδυνεύουμε επειδή απλώς προσπαθούμε να ζήσουμε την παιδική μας ηλικία», δηλώνει. Από τα 7 της χρόνια ήδη ξεκίνησε να καταγράφει τις παραβιάσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, με εμπειρίες μέσα από τον στενό οικογενειακό της κύκλο και από την κοινότητά της. Όταν ήταν 12 ετών, ηλικία που με βάση τη νομοθεσία της ισραηλινής αρχής μπορείς να συλληφθείς, κρατήθηκε και ανακρίθηκε για ώρες στα σύνορα με την Ιορδανία. Στα 15 της χρόνια, η Janna έχει καλύψει γεγονότα σε τοπικά Μέσα, έχει εμφανιστεί σε διεθνή Μέσα κι έχει κάνει μεταδόσεις που έχουν παρακολουθήσει δεκάδες χιλιάδες ακόλουθοί της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.