4) Ένα κόκκινο μήλο την ημέρα…

 

Την 1η Δεκεμβρίου γιορτάζουμε την “Eat a red apple day” που μας υπενθυμίζει τη μεγάλη αξία των κόκκινων μήλων στη διατροφή μας.

Το μήλο είναι ένα πολύτιμο φρούτο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικό και ευεργετικό για την υγεία μας. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι θωρακίζει τον οργανισμό μας και μας προσατεύει από ασθένειες.

Μας κάνουν καλό!

– Τα φλαβονοειδή, που περιέχονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα μήλα, έχουν αντιοξειδωτική δράση. Τα κόκκινα μήλα είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικές ουσίες!

– Η κατανάλωση μήλων συνδέεται με καλύτερη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος. Ερευνητές του Εθνικού Καρδιολογικού και Πνευμονολογικού Ινστιτούτου του Λονδίνου παρατήρησαν πως τα παιδιά που έπιναν καθημερινά χυμό μήλου είχαν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα άσθματος και συγκεκριμένα συριγμού. Ακόμη, σε έρευνα του πανεπιστημίου της Αμπερντίν, αποκαλύφθηκε ότι οι μητέρες που κατανάλωναν τουλάχιστον 4 μήλα την εβδομάδα είχαν έως και 50% λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδί με άσθμα.

– Τα μήλα αποτελούν ένα εξαιρετικό φυσικό καθαριστικό για τα δόντια μας και παράλληλα ενισχύουν τα ούλα.

– Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ αναφορικά με τη δράση του μήλου ενάντια στη χοληστερόλη, διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός μήλου οδήγησε στη μείωση της οξειδωμένης μορφής της κακής LDL χοληστερόλης.

– Ο συνδυασμός της δράσης της πηκτίνης και των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν τα μήλα θεωρείται ασπίδα προστασίας από τον διαβήτη.

– Ιταλοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Περούτζια διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μήλων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για αρκετές μορφές καρκίνου.

Red power!

Tα κόκκινα μήλα περιέχουν υψηλότερη β-καροτίνη από τα πράσινα μήλα έως και 50% και έχουν αντιγηραντική δράση.

 

Η φλούδα είναι σημαντική!

Αν είστε ένας από εκείνους που αφαιρούν τη φλούδα των μήλων, ξανασκεφτείτε το. Τρώγοντας τα μήλα μαζί με τη φλούδα ωφελείτε ακόμα περισσότερο την υγεία σας, καθώς ένα σημαντικό μέρος των φυτικών ινών και των αντιοξειδωτικών βρίσκονται στη φλούδα. Συνιστάται λοιπόν να καταναλώνετε το μήλο με τη φλούδα, καθώς στο εξωτερικό περίβλημα βρίσκονται κυρίως οι φυτικές ίνες και τα φλαβονοειδή (κερκετίνη). Επιπλέον, σχεδόν το μισό της περιεκτικότητας της βιταμίνης C στο μήλο είναι ακριβώς κάτω από τη φλούδα!

Ήξερες ότι…

Στην ελληνική μυθολογία τα μήλα θεωρούνταν ότι θεράπευαν όλες τις ασθένειες, ενώ στην αμερικάνικη παραδοσιακή ιατρική, το μήλο χαρακτηρίζεται ως ο “βασιλιάς των φρούτων”.