5) Κοτόπουλο ολόκληρο με πατάτες και ψητά λευκά καρότα

 

Γιώργος Τσόλκας, Sous Chef @Akti Restaurant του Ομίλου Margi Hotel

 

 

Τις γιορτινές ημέρες απολαύστε αυτό το ξεχωριστό πιάτο με τους αγαπημένους σας!

 

Υλικά

1 τμχ κοτόπουλο

5 τμχ πατάτες

3 σκελίδες σκόρδο

150 γρ βούτυρο

5 κλωνάρια δενδρολίβανο

100 ml κρασί λευκό

100 ml χυμός πορτοκάλι

Ξύσμα από 2 τμχ λεμόνι και χυμός

Θυμάρι φρέσκο

Μανιτάρια λευκά 10 τμχ

Κάστανα προβρασμένα ψιλοκομμένα 8 τμχ

Σχοινόπρασο

Μαϊντανος

Πώς γίνεται:

Κάνουμε ένα αρωματικό βούτυρο αφού το έχουμε αφήσει να πάρει θερμοκρασία δωματίου με το δεντρολίβανο, τη μια σκελίδα σκόρδο, τα μυρωδικά, τα κάστανα και το ξύσμα από το λεμόνι και αλάτι ημίχονδρο.

Σηκώνουμε σιγά σιγά την πέτσα χωρίς να την χαλάσουμε και αλείφουμε από μέσα σπρώχνοντας το βούτυρο σιγά σιγά.

Αλατίζουμε καλά το υπόλοιπο κοτόπουλο και το αφήνουμε στο ψυγείο.

Την επόμενη μέρα το αφήνουμε εκτός ψυγείου για 1 ώρα να πάρει θερμοκρασία.

Χοντροκόβουμε τα λαχανικά, τα προσθέτουμε σε ένα ταψί μαζί με τους χυμούς, το βούτυρο, το δεντρολίβανο και το θυμάρι και τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω από τα λαχανικά σε σχάρα στους 180 βαθμούς 1 με 1 ½ ώρα για το κάθε κιλό κοτόπουλο.

Μόλις είναι έτοιμο, αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα το φαγητό και κόβουμε.