“Η πατριαρχία είναι μια νοοτροπία βαθιά ριζωμένη στην ελληνική κοινωνία”

«Σπάσε την Πατριαρχία»: Πόσο επίκαιρο θέμα έχει το βιβλίο της Αθηνάς Μαλαπάνη… Στη συνέντευξη που ακολουθεί μας μιλάει για την αντιμετώπιση της πατριαρχίας αλλά και για το επόμενο συγγραφικό της βήμα.

Πώς μπορεί να Σπάσει η Πατριαρχία και ό,τι αυτή συνεπάγεται; Ποιο θεωρείς πως είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση;

Η πατριαρχία είναι μια νοοτροπία βαθιά ριζωμένη στην ελληνική κοινωνία και όχι μόνο, οπότε -για να είμαστε ρεαλιστές- απαιτεί πολύ χρόνο, κόπο και συλλογική προσπάθεια. Θεωρώ ότι χρειάζεται πρώτα από όλα, παιδεία και ενημέρωση, πρωτίστως στη νέα γενιά. Επίσης, πρέπει να υπάρχει ένας ενεργός ρόλος από την οικογένεια. Αν οι γονείς δεν μάθουν στα παιδιά τους να σέβονται κάθε άνθρωπο, αλλά και γενικότερα να τρέφουν σεβασμό στη ζωή τους, π.χ. προς το περιβάλλον, τα ζώα, τότε δεν θα μπορέσει να υπάρξει μια σοβαρή προσπάθεια αντιμετώπισης της πατριαρχίας. Οπότε, σχολείο και οικογένεια αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες και θεσμούς κοινωνικοποίησης και παιδείας για την αντιμετώπιση της πατριαρχίας.

Ας μιλήσουμε λίγο για σένα. Τι σε ώθησε στη συγγραφή; Σκέφτεσαι ήδη το επόμενο συγγραφικό σου βήμα; 

Η συγγραφή ήταν ανέκαθεν η μεγαλύτερή μου αγάπη, νομίζω ήδη από την παιδική μου ηλικία! Μου αρέσει να γράφω, γιατί αυτό αποτελεί μια δημιουργική διαδικασία και μπορώ με αυτόν τον τρόπο να εκτονώσω ακόμα και το πιο μπλοκαρισμένο συναίσθημα. Η συγγραφή αποτελεί για εμένα μια άσκηση ψυχικής αποφόρτισης και αναπνοής, μια προσωπική και ιδιαίτερη ψυχανάλυση. Γι’ αυτό και την συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όποιον/όποια ενδιαφέρεται και επιθυμεί να πειραματιστεί.

Όσον αφορά στο επόμενο συγγραφικό μου έργο, έχω ήδη ξεκινήσει να το γράφω και φιλοδοξώ να το εκδώσω μέσα στην άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2022. Πρόκειται για ένα κοινωνικό και κυρίως, ρομαντικό μυθιστόρημα, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα.