Ένα κέικ με χουρμάδες και καρύδια, ελαφρύ και υγιεινό!
Τα φυσικά γλυκαντικά από τους χουρμάδες αρκούν για να το κάνουν λαχταριστό!
Θα χρειαστούμε:
240γρ. αλεύρι ολικής
140 ml φυτικό γιαούρτι
50ml λάδι
150γρ. καρύδι μέτρια κομμένο
100ml φυτικό γάλα χλιαρό
2 κ.σ. σπόρους chia μουλιασμένους σε 6 κ.σ. νερό
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
280γρ. χουρμάδες χωρίς ζάχαρη (τους ζυγιζουμε αφού έχουμε αφαιρέσει τα κουκούτσια τους)
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. κάρδαμο
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
Λίγο αλάτι
Διαδικασία παρασκευής:
-Σε ένα μπόλ βάζουμε το φυτικό γάλα με τους χουρμάδες και τους αφήνουμε να μουλιάσουν για 15′.
-Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα υγρά υλικά και ομογενοποιούμε, προσθέτοντας και τους σπόρους chia.
-Πολτοποιούμε το γάλα με τους χουρμάδες έως ότου να γίνουν σαν καραμέλα.
-Προσθέτουμε το μείγμα των χουρμαδων μέσα στα υγρά υλικά του κέικ, προσθέτουμε τα καρύδια και όλα τα υπόλοιπα στερεά υλικά μας και ανακατεύουμε έως ότου ομογενοποιηθούν.
-Σε μακρόστενη φόρμα κέικ βάζουμε λαδόκολλα και προσθέτουμε το μείγμα μας.
-Αν μας αρέσει η σοκολάτα προσθέτουμε και σταγόνες σοκολάτας.
-Ψήνουμε για 50′ στους 170° με 180° (ανάλογα με την ένταση του φούρνου) σε προθερμασμένο φούρνο. -Αφαιρούμε το κέικ από τη φόρμα αφ’ότου κρυώσει και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!