Ινομυαλγία: Παρόν και Μέλλον

Το σύνδρομο ινομυαλγίας (FMS) είναι μια μακροχρόνια πάθηση που προκαλεί πόνο και ευαισθησία σε όλο το σώμα. Επηρεάζει το 3-10% του γενικού πληθυσμού.

Ο ασθενής με Ινομυαλγία, παραπονιέται για χρόνιο πόνο και δυσκαμψία, που συχνά αφορά ολόκληρο το σώμα, αλλά και με έντονους πόνους γύρω από τον λαιμό, τους ώμους, τη μέση και τα ισχία. Η κόπωση, οι διαταραχές ύπνου, το υποκειμενικό μούδιασμα, οι χρόνιοι πονοκέφαλοι και τα συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου είναι συνήθη. Ακόμη και η μικρή προσπάθεια επιδεινώνει τον πόνο και αυξάνει την κόπωση. Η φυσική εξέταση είναι φυσιολογική εκτός από τα «σημεία πυροδότησης» πόνου που προκαλούνται από την ψηλάφηση διαφόρων περιοχών όπως ο τραπεζοειδής μυς κ.ά.

Σε αντίθεση με την αρθρίτιδα, ο πόνος της Ινομυαλγίας δεν οφείλεται σε φλεγμονή των αρθρώσεων. Ωστόσο, δεν καταλαβαίνουμε ακόμη πλήρως πώς και γιατί εμφανίζεται η ινομυαλγία. Αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί, ιδιαίτερα καθώς τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο.
Η αιτία είναι άγνωστη, αλλά έχουν ενοχοποιηθεί παρεκλίνουσα αντίληψη για επώδυνα ερεθίσματα, διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη και ιογενείς λοιμώξεις. Η ινομυαλγία μπορεί να είναι μια επιπλοκή του υποθυρεοειδισμού, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή, στους άνδρες, της
υπνικής άπνοιας.

Νέα έρευνα έδειξε ότι πολλά από τα συμπτώματα στο σύνδρομο ινομυαλγίας (FMS) προκαλούνται από αντισώματα που αυξάνουν τη δραστηριότητα των νεύρων που ανιχνεύουν τον πόνο σε όλο το σώμα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ινομυαλγία είναι μια ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος, παρά την επί του παρόντος διαδεδομένη άποψη ότι προέρχεται από τον εγκέφαλο (July 1, 2021 Source: King’s College London).

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Investigation, καταδεικνύει ότι η αυξημένη ευαισθησία στον πόνο, η μυϊκή αδυναμία, η μειωμένη κίνηση και ο μειωμένος αριθμός μικρών νευρικών ινών στο δέρμα που είναι τυπικές του FMS, είναι όλα συνέπεια των αντισωμάτων.
Οι ερευνητές έκαναν ένεση σε ποντίκια με αντισώματα από άτομα που ζουν με FMS και παρατήρησαν ότι τα ποντίκια ανέπτυξαν γρήγορα αυξημένη ευαισθησία στην πίεση και το κρύο, καθώς και μειωμένη δύναμη λαβής κίνησης. Αντίθετα, τα ποντίκια που έλαβαν ένεση με αντισώματα από υγιείς ανθρώπους δεν επηρεάστηκαν, αποδεικνύοντας ότι τα αντισώματα των ασθενών προκαλούν ή τουλάχιστον συμβάλλουν σημαντικά στην ασθένεια.

Ανάπτυξη νέων θεραπειών
Δεν υπάρχει ακόμη μία αποτελεσματική θεραπεία για την ινομυαλγία, επομένως η εύρεση νέων και καλύτερων θεραπειών είναι σημαντική για τη μείωση του πόνου. Σε άτομα με ινομυαλγία, ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να ερμηνεύσει τα σήματα πόνου, με αποτέλεσμα να
παρερμηνεύονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη υπερδραστηριότητα του νευρικού συστήματος, προκαλώντας πόνο και άλλα συμπτώματα. Η έρευνα θα βοηθήσει στην ανάπτυξη γνώσεων, στην κατανόηση των αιτίων και στη βελτίωση των επιλογών διάγνωσης και θεραπείας για άτομα που ζουν με ινομυαλγία.

Συμπέρασμα
Η ινομυαλγία είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη πάθηση στη διάγνωση και αντιμετώπισή της, επειδή τα αίτια της είναι άγνωστα. Περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη, γεγονός που προσφέρει ελπίδα στα εκατομμύρια των ανθρώπων με ινομυαλγία ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία στο σχετικά εγγύς μέλλον.

 

Ελένη Κομνηνού
Ειδική Ρευματολόγος, Clinical Assistant Professor of University of Nicosia, Επιστημονικά Υπεύθυνη Ρευματολογικού Τμήματος Metropolitan General, Διευθύντρια Κλινικής “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων" Metropolitan General, Υπεύθυνη Τμήματος “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων και Κύησης" ΜΗΤΕΡΑ