Στο φαράγγι του μυθικού Ενιπέα!

Στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου αναπτύσσεται ένα από τα πιο γνωστά φαράγγια της Ελλάδας, το φαράγγι του Ενιπέα.

Ο Ενιπέας είναι ο μόνος ποταμός του Ολύμπου με συνεχή ροή καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου, έχει τις πηγές του στη θέση Πριόνια και η θερμοκρασία του νερού του είναι λίγο πάνω από το μηδέν.

Το ομώνυμο φαράγγι το οποίο διαρρέει, ξεκινάει από το Λιτόχωρο στους πρόποδες του Ολύμπου με υψόμετρο στα 300 μέτρα περίπου και καταλήγει στη θέση Πριόνια με υψόμετρο στα 1100 μέτρα. Οι δύο άκρες του φαραγγιού συνδέονται με ορειβατικό μονοπάτι μήκους 9 χιλιομέτρων το οποίο είναι τμήμα του διεθνούς μονοπατιού Ε4, που ξεκινάει από τα Πυρηναία όρη και καταλήγει στην Κρήτη.

Ο Ενιπέας, κατά την Ελληνική μυθολογία, ήταν ο ωραιότερος από όλους τους ποτάμιους θεούς και αντικείμενο πόθου για όλες τις θεές. Ο ίδιος όμως, προτίμησε τη θεά του έρωτα Αφροδίτη και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή της Ήρας, η οποία για να τον εκδικηθεί, τον μεταμόρφωσε σε ποτάμι.

Στην τοποθεσία Βυθός το φαράγγι του Ενιπέα δημιουργεί ένα μεγάλο άνοιγμα με καταρράκτη και με θέα στις κορυφές του Ολύμπου και μπορείς να απολαύσεις την εικόνα και τους ήχους που συνθέτουν αυτό το δημιούργημα της φύσης.

Το Ελληνικό Κέντρο Παρατήρησης ταξίδεψε στον φαράγγι του Ενιπέα και δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.