Το φαράγγι των εννιά Πιερίδων Μουσών

Στις δυτικές πλαγιές των Πιερίων, κοντά στο Βελβεντό Κοζάνης, αναπτύσσεται ένα από τα πιο όμορφα φαράγγια της Μακεδονίας, το φαράγγι Σκεπασμένου ή γνωστό και ως το φαράγγι των εννιά Πιερίδων Μουσών.

Η ονομασία “Σκεπασμένο” προήλθε από το γεγονός ότι σε ένα σημείο του ρέματος που το διασχίζει είναι καλυμμένο από το έδαφος, ενώ η ονομασία “των εννιά Πιερίδων Μουσών” προήλθε από το θρύλο που έλεγε ότι οι Μούσες κατέβαιναν στο ρέμα για να λουστούν και να χορέψουν.

Το φαράγγι έχει σχηματιστεί από τη ροή του ρέματος της Λάφιτσας ή Λαφόρεμα , το οποίο ξεκινάει από τον οικισμό Καταφύγι και εκβάλει στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου.

Το συνολικό μήκος του φαραγγιού είναι περίπου 7 χιλιόμετρα, ξεκινάει από τη λίμνη Πολυφύτου με 290 μέτρα υψόμετρο περίπου και καταλήγει στον οικισμό Καταφύγι με 1450 μέτρα υψόμετρο περίπου. Στο σύνολο του μήκους του φαραγγιού ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει πάνω από δέκα καταρράκτες που δημιουργούν τις αντίστοιχες μικρές λίμνες και ερείπια παλιών νερόμυλων.

Το φαράγγι του Σκεπασμένου, εκτός από την πλούσια χλωρίδα, διαθέτει και πλούσια πανίδα. Η ορνιθοπανίδα είναι ιδιαίτερα πλούσια καθώς ενισχύεται και από την όμορη τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, επίσης αρκετά είδη αμφίβιων και ερπετών ζουν στο φαράγγι ενώ υπάρχει και παρουσία πάνω από δέκα είδη θηλαστικών.