Εναλλακτικές χρήσεις του καφέ

Ο καφές είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα παγκοσμίως. Υπάρχουν ωστόσο χρήσεις του που πολλοί δεν γνωρίζουν.

Πάμε να δούμε λοιπόν τον καφέ αλλιώς!

Για απολέπιση

Ο καφές έχει απολεπιστικές ιδιότητες και συμβάλλει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων. Οι κόκκοι του χρησιμοποιούνται σε πολλά καλλυντικά. Φτιάξτε το δικό σας απολεπιστικό με καφέ, προσθέτοντας λάδι καρύδας για να γίνει το μίγμα πιο μαλακό.

Για λαμπερά μαλλιά

Η μάσκα μαλλιών με καφέ δίνει λάμψη. Η καφεΐνη είναι ωφέλιμη για τα μαλλιά γι’ αυτό και υπάρχει ως συστατικό σε προϊόντα περιποίησης (σαμπουάν, μάσκες μαλλιών κ.α.). Απλώνουμε σε βρεγμένα μαλλιά μια πάστα από καφέ και νερό και αφήνουμε να δράσει για 15-20 λεπτά. Μετά ξεπλένουμε με δροσερό νερό.

Για λίπασμα

Τα υπολείμματα του καφέ που έχουν βραστεί και εκχυλιστεί έχουν σχεδόν ουδέτερο pH κι έτσι μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε συμπληρωματικά ως λίπασμα σε όλα τα φυτά μας! Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε κομπόστ, καθώς με την κομποστοποίηση τα θρεπτικά στοιχεία των υπολειμμάτων του καφέ γίνονται πιο άμεσα αφομοιώσιμα από τα φυτά.

Για φυσικό καθαριστικό επιφανειών

Αναμείξτε αλεσμένο καφέ με λίγο σαπούνι και νερό και απλώστε το στην επιφάνεια που θέλετε να καθαρίσετε. Είναι ιδανικό για τον φυσικό καθαρισμό επιφανειών στην κουζίνα.

Για ξύλινα έπιπλα

Για να καθαρίσετε και να δώσετε λάμψη σε ξύλινα έπιπλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπολείμματα καφέ. Με ένα πανί στο οποίο έχετε απλώσει τα υπολείμματα, τρίβετε τις επιφάνειες των επίπλων που θέλετε να γυαλίσετε.