Φαράγγι του Ορλιά: Φυσικές τσουλήθρες και πανέμορφες λιμνούλες!

Στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου, περίπου 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Δίον, αναπτύσσεται ένα από τα πιο γνωστά φαράγγια του Ολύμπου, το φαράγγι του Ορλιά.

Η ονομασία του φαραγγιού προέρχεται από το ποτάμι που το διαρρέει, τον Ορλιά. Ο Ορλιάς ή Ουρλιάς είναι ο αρχαίος ποταμός της Πιερίας, Ελικώνας. Το όνομα Ορλιάς το ποτάμι το απέκτησε από το βουητό που δημιουργούν τα νερά του και το συνοδεύει ένας μύθος. Σύμφωνα με αυτόν οι Μαινάδες θέλησαν να ξεπλύνουν τα χέρια τους από τα αίματα του Ορφέα, τον οποίο είχαν σκοτώσει. Τότε ο ποταμός κρύφτηκε από την ντροπή του αρνούμενος να τις εξαγνίσει. Ο μύθος συνδέεται με το γεγονός ότι ένα τμήμα του ποταμιού χάνεται και εμφανίζεται στους καταρράκτες.

Το ρέμα Ορλιά, όπως διασχίζει την πλαγιά του Ολύμπου, στην πορεία του σχηματίζει καταρράκτες και βάθρες. Οι δύο πιο εύκολα προσβάσιμοι καταρράκτες με τις βάθρες τους βρίσκονται σε απόσταση 5 λεπτών από το εκκλησάκι του Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στο δρόμο που συνδέει το Δίον με το καταφύγιο Κορομηλιά.

 

Έχοντας λοιπόν ως αφετηρία το εκκλησάκι και λίγα μέτρα παραπάνω ξεκινάει ένα σηματοδοτημένο δρομάκι το οποίο μας οδηγεί στον πρώτο καταρράκτη, ο οποίος δημιουργεί μια βάθρα εύκολα προσβάσιμη. Ο δεύτερος καταρράκτης είναι πιο ψηλός και επιβλητικός ενώ δημιουργεί μεγαλύτερη και πιο βαθιά βάθρα, βρίσκεται πιο χαμηλά από τον πρώτο και τον προσεγγίζεις ακολουθώντας ένα σύντομο κατηφορικό σηματοδοτημένο μονοπάτι το οποίο ξεκινάει από το δρομάκι.

Έχοντας προσεγγίσει αυτούς του δύο καταρράκτες του Ορλιά, αντικρίζεις ένα υπέροχο περιβάλλον. Οι εικόνες της πλούσιας βλάστησης, των απόκρημνων πλαγιών, των αχνών των καταρρακτών και σε συνδυασμό με τους ήχους της φύσης, δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο που σε εντυπωσιάζει.

Οι βάθρες με τα κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά τους, σου δίνουν την ευκαιρία να κολυμπήσεις σ’ αυτές και να ζήσεις αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Το φαράγγι του Ορλιά αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και γνωστά φαράγγια. Είναι ένα ανοιχτό φαράγγι με πλούσια βλάστηση και κρυστάλλινα νερά. Σε όλη τη διαδρομή του συναντάς καταρράκτες, με τον μεγαλύτερο στα 27 μέτρα, φυσικές τσουλήθρες και πανέμορφες λιμνούλες.

Το Ελληνικό κέντρο παρατήρησης ταξίδεψε στον Όλυμπο και δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για το φαράγγι του Ορλιά.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το βίντεο.
https://youtu.be/cDe2Dm3mbrg