Tο… outsider που θα σε οδηγήσει στην επιτυχία!

Πρέπει να βάζεις στόχους, να είσαι επικεντρωμένος, να δουλεύεις σκληρά για να πετύχεις αυτό που θέλεις… Πρέπει όμως να έχεις και κάτι άλλο, που δεν σου το λένε συχνά. Η περιέργεια έχει μεγαλύτερη δύναμη από όση νομίζουμε…

Πολλές έρευνες δείχνουν ότι το να αφήσουμε την περιέργειά μας… ελεύθερη μπορεί να είναι ευεργετικό για τη ζωή μας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μη γνώση της απάντησης σε ένα ενδιαφέρον παζλ, μπορεί να αυξήσει τη δημιουργικότητά μας σε διάφορες εργασίες μας, καθώς και να προετοιμάσει τον εγκέφαλό μας για μάθηση.

Η περιέργεια στον χώρο εργασίας αυξάνει τη δέσμευση αλλά και την απόλαυση και μειώνει τον κίνδυνο εξουθένωσης. Έτσι, οι επιστήμονες αναζητούν τώρα τρόπους για να καλλιεργήσουν περισσότερη περιέργεια στη ζωή μας ώστε να αποκομίσουμε πολλά οφέλη!

Η περιέργεια οδηγεί συχνά σε πρωτότυπες ιδέες
Πολλές έρευνες αφορούν στα οφέλη της περιέργειας για την εκπαίδευση. Χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια που ρωτούν τους συμμετέχοντες πόσο επιθυμούν νέες πληροφορίες και εξετάζουν νέα προβλήματα, μελέτες έχουν δείξει ότι η περιέργεια των ανθρώπων μπορεί να προβλέψει την ακαδημαϊκή τους επιτυχία, ανεξάρτητα από το IQ τους! Όταν έχουμε περιέργεια για ένα θέμα, όσα μελετάμε γίνονται πιο βαθιά κωδικοποιημένα και πιο προσιτά όταν αργότερα μας χρειαστούν.

Γινόμαστε πιο υπομονετικοί
Η περιέργεια μπορεί να αυξήσει την υπομονή μας. Μια πρόσφατη μελέτη της Abigail Hsiung, που κάνει το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Duke, έδειξε ότι η αυξημένη περιέργεια σήμαινε πως οι άνθρωποι ήταν πιο πρόθυμοι να περιμένουν για να βρουν τη λύση σε ένα παζλ. Οι λιγότερο περίεργοι άνθρωποι, από την άλλη, ήταν πιο ανυπόμονοι να κάνουν γρήγορα ό,τι τους ανατέθηκε, και έτσι ζήτησαν να μεταβούν κατευθείαν στις απαντήσεις.

Σύνδεση ιδεών
Η περιέργεια οδηγεί πολλές φορές στη σύλληψη συναρπαστικών ιδεών. Όσο περισσότερα θέλει να μάθει κάποιος για έναν τομέα του ενδιαφέροντός του, τόσο πιο πολύ εμβαθύνει αναζητώντας πληροφορίες, απόψεις ειδικών κ.α. Επιχειρώντας να ενώσει τα κομμάτια του παζλ του λοιπόν προκύπτουν συχνά πρωτοποριακές ιδέες που πάνε τα project του σε άλλο επίπεδο.

Φτάνοντας στην ευημερία
Στο πρόσφατο βιβλίο του The Art of Insubordination, ο Todd B. Kashdan, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο George Mason στο Fairfax της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, επισημαίνει ότι η μεγαλύτερη περιέργεια μπορεί επίσης να κάνει τους ανθρώπους πιο ανοιχτούς στο να ακούνε τις απόψεις των άλλων, ακόμα κι αν δεν τους βρίσκουν σύμφωνους.

Η ίδια η έρευνα έδειξε ότι η περιέργεια έχει σημαντικά οφέλη στον εργασιακό χώρο. Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 800 συμμετέχοντες από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, οι οποίοι βαθμολόγησαν μια σειρά δηλώσεων σχετικά με τις εμπειρίες περιέργειάς τους στην καθημερινή τους ζωή, όπως: “Ενθουσιάζομαι όταν σκέφτομαι να πειραματιστώ με διαφορετικές ιδέες”, “Δεν αποφεύγω το άγνωστο ακόμα κι αν φαίνεται τρομακτικό”.
Το συμπέρασμα ήταν ότι οι πιο περίεργοι συμμετέχοντες ανέφεραν καλύτερες εμπειρίες, σε σύγκριση με τους λιγότερο περίεργους…