Οδηγός απογείωσης για την Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα βρίσκεται μια ανάσα μακριά και σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής.

Μαζί της καταφθάνουν και οι πρώτες ηλιόλουστες μέρες, τα «μικρά καλοκαίρια» που αποτελούν το σύνθημα για χαρούμενες αναμνήσεις κάτω από τον ξανθό ήλιο, παρέα με τους αγαπημένους μας. Συνοδοιπόρος των ημερών αυτών δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το Ούζο Πλωμαρίου, το παραδοσιακό απόσταγμα, που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις περιστάσεις των φωτεινών ημερών, ξεκινώντας από την Καθαρά Δευτέρα και καθ’ όλη την περίοδο της Σαρακοστής.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η μέρα που η ανεμελιά και η λιτότητα έχουν την τιμητική τους.
Ψάχνουμε το ιδανικό σημείο που θα πετάξουμε τον χαρταετό μας και θα νιώσουμε για λίγο
και πάλι παιδιά. Σε έναν λόφο της Αθήνας, σε μια παραλία, στο εξοχικό, στο χωριό, σε έναν
κοντινό προορισμό που δεν έχουμε επισκεφτεί ακόμα και στην ταράτσα…όποιο μέρος κι αν
επιλέξουμε, φροντίζουμε να διαλέξουμε τους ανθρώπους εκείνους που μας γεμίζουν, που
μας κάνουν να χαμογελάμε και μας μεταφέρουν αισιοδοξία. Αφού φτάσουμε στο σημείο
που επιλέξαμε παρέα με τους αγαπημένους μας, ξεκινάνε οι πρώτες προσπάθειες, τα πρώτα σπριντ και τα πρώτα γέλια! Έπειτα πραγματοποιούμε διαγωνισμούς για το ποιος χαρταετός θα φτάσει πιο ψηλά ή ποιος θα παραμείνει περισσότερη ώρα στον γαλάζιο ουρανό και ύστερα έρχεται…… η επιβράβευση!

Σε ένα ουζερί, σε μια παραλία, σε ένα πικνίκ ή ακόμη και στο οικογενειακό τραπέζι θα περιγράψουμε τις απίστευτες (ή όχι και τόσο) ικανότητές μας στο πέταγμα του χαρταετού αλλά και άλλες αναμνήσεις από τη συγκεκριμένη μέρα. Θα γελάσουμε με τις αντίστοιχες ιστορίες της παρέας, θα ακούσουμε μουσική, θα απολαύσουμε τους θαλασσινούς μεζέδες, θα κάνουμε σχέδια για τις επόμενες ηλιόλουστες μέρες και θα τσουγκρίσουμε με το αγαπημένο μας Ούζο Πλωμαρίου.

Η Σαρακοστή στην χώρα μας είναι γεμάτη από ήθη και έθιμα. Από το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και την Κυρά Σαρακοστή, τα παραδοσιακά έθιμα αποτελούν must των ημερών που πλησιάζουν. Έτσι και το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, που έχει στο DNA του την ελληνική παράδοση έρχεται – σαν ένα ακόμη must της Σαρακοστής- να απογειώσει την κάθε στιγμή. Για το μέγιστο της απόλαυσης πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι η ώρα του Ούζου είναι κυρίως ώρα της παρέας, δε χρειάζονται πολλές πιατέλες ενώ ένας μεζές από κάθε είδος αρκεί, άλλωστε οι μέρες που έρχονται επιβάλλουν την λιτότητα και τα ελαφριά γεύματα! Το βασικότερο είναι οι άνθρωποι που θα επιλέξουμε για να δημιουργήσουμε αυτές τι ανέμελες αναμνήσεις. Για το σερβίρισμα του Ούζου Πλωμαρίου, ακολουθούμε κατά γράμμα την ιεροτελεστία του ιδανικού σερβιρίσματος. Σε ένα μακρόστενο ποτήρι, βάζουμε το αγαπημένο μας ούζο έπειτα λίγο νερό και τέλος τον πάγο. Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνονται ιδανικά τα αρώματα του αποστάγματος και έπειτα τσουγκρίζουμε για να σκορπίσουμε την αρνητική ενέργεια στον αέρα και να μας μείνουν μόνο τα χαμόγελα! Με την πρώτη γουλιά, απογειώνουμε την στιγμή και ονειρευόμαστε τις στιγμές που πρόκειται να ζήσουμε, τα πρώτα μας ραντεβού κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο.
Γλυκόπιοτο και σπιρτόζικο, αρωματικό και φίνο, δροσερό και παρεϊστικο, με την πρώτη γουλιά το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου δίνει τη βεβαιότητα ότι έχει γεννηθεί μέσα στην ελληνική ψυχή. Συνδεδεμένο με την ελληνική παράδοση αποτελεί το απόλυτο «must» της Καθαράς Δευτέρας, «λούζοντας» τα τραπέζια μας με ήλιο και χαρά.

Καλά Κούλουμα!