O ρόλος του μαγνησίου σε Φλεγμονώδη Νοσήματα

Το μαγνήσιο είναι ένα ορυκτό απαραίτητο για τη ζωή. Βρίσκεται στα αιμοσφαίρια, στους μυς – συμπεριλαμβανομένου του καρδιακού μυός, στο κεντρικό νευρικό σύστημα και στα αιμοφόρα αγγεία.

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη σωστή ισορροπία ασβεστίου και παίζει βασικό ρόλο σε πολλές μεταβολικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της δραστηριότητας των ενζύμων, της σύνθεσης DNA και πρωτεϊνών και του σχηματισμού οστών.

Πηγές μαγνησίου
Το μαγνήσιο βρίσκεται φυσικά σε σκούρα, φυλλώδη πράσινα λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και ξηρούς καρπούς καθώς και στα ψάρια, το κρέας, τα πουλερικά και τα αποξηραμένα φρούτα. Το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται μέσα στα κύτταρα, οπότε η μέτρησή του στο αίμα δεν μας δείχνει πάντα εάν έχουμε ανεπάρκεια του μετάλλου αυτού.

Θεραπευτικές ιδιότητες
Αυτό το μέταλλο είναι σημαντικό για την υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και της υγείας της καρδιάς. Μια ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει αυξημένη παραγωγή φλεγμονωδών χημικών ουσιών στο σώμα, αυξάνοντας την φλεγμονή – συμβάλλοντας στην
αυτοανοσία.
Οι γνωστοί μηχανισμοί φλεγμονής που οδηγούν σε ανεπάρκεια μαγνησίου, περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση των φαγοκυτταρικών κυττάρων, το άνοιγμα των διαύλων ασβεστίου, την ενεργοποίηση του υποδοχέα Ν-μεθυλ-D-ασπαρτικού (NMDA) και την ενεργοποίηση του πυρηνικού παράγοντα (NF)-κΒ. Επιπλέον, η ανεπάρκεια μαγνησίου προκαλεί εμφάνιση στρες μέσω νευρο-ενδοκρινολογικών οδών.

Η φλεγμονή που προκαλείται από ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε προ-αθηρογόνες αλλαγές στο μεταβολισμό των λιποπρωτεϊνών, δυσλειτουργία του ενδοθηλίου και υψηλή αρτηριακή πίεση.
Το μαγνήσιο, σε επαρκείς δόσεις, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία των οξέων ασθματικών κρίσεων.

Η συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου σε ασθενείς με οστεοπόρωση μπορεί να βελτιώσει την οστική εναλλαγή και την πυκνότητα των οστών.
Μελέτες δείχνουν ότι το μαγνήσιο μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην παθοφυσιολογία ορισμένων φλεγμονωδών ασθενειών.
Έχουν γίνει αρκετές κλινικές δοκιμές και εργαστηριακές μελέτες σχετικά με τον λειτουργικό ρόλο του μαγνησίου.
Μεταξύ αυτών των ασθενειών, έχουν τονιστεί ο διαβήτης, το άσθμα, η προεκλαμψία, η αθηροσκλήρωση, η καρδιακή βλάβη και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Μία μελέτη (Physiol Genomics 2017 Apr .) αποκάλυψε έναν νέο ρόλο για τον ρόλο του μαγνησίου στη ρύθμιση της αρθρίτιδας Αυτοανόσου αιτιολογίας , και ανοίγει νέες
δυνατότητες για τη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα με σύντομες περιόδους διατροφικών ή φαρμακευτικών τροποποιήσεων των επιπέδων μαγνησίου.
Οι ασθενείς με ημικρανία έχουν συχνά χαμηλότερα επίπεδα μαγνησίου γι’ αυτό και το μαγνήσιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία των πονοκεφάλων που έχουν πολλά άτομα με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο.

Ασθένειες που σχετίζονται με ανεπάρκεια μαγνησίου

– Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
– Ινομυαλγία
– Διαβήτης τύπου 2
– Στεφανιαία νόσος
– Υπέρταση
– Οστεοπόρωση

Παρενέργειες
Το μαγνήσιο σε υψηλές δόσεις και χωρίς σαφείς ενδείξεις χορήγησης μπορεί να προκαλέσει διάρροια, εξάψεις και υπόταση, ενώ σε πολύ μεγάλες δόσεις πολύ σπάνια μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο!

Συμπερασματικά
Συνιστάται η λήψη μαγνησίου, όπως και όλα τα συμπληρώματα διατροφής, μετά από εντολή του θεράποντος ιατρού.

Ελένη Κομνηνού
Ειδική Ρευματολόγος, Clinical Assistant Professor of University of Nicosia, Επιστημονικά Υπεύθυνη Ρευματολογικού Τμήματος Metropolitan General, Διευθύντρια Κλινικής “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων" Metropolitan General, Υπεύθυνη Τμήματος “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων και Κύησης" ΜΗΤΕΡΑ