Πόσο επηρεάζει τα παιδιά η ταυτότητα φύλου των γονιών τους;

Ανοίγει ο δρόμος για παιδιά με δύο άνδρες βιολογικούς γονείς την ίδια στιγμή που νέα μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη ενός παιδιού έχει μικρή σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου των γονιών τους.

Ιάπωνας επιστήμονας βρήκε τον τρόπο να γεννιούνται μωρά από δύο άνδρες, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σε ζευγάρια ανδρών να αποκτήσουν τα δικά τους βιολογικά παιδιά. Ειδικότερα, δημιούργησε βιώσιμα ωάρια από τα κύτταρα αρσενικών ποντικιών. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη δημιουργία στο εργαστήριο ωοκυττάρων θηλαστικού από αρσενικά κύτταρα. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει κάτι ανάλογο με ανθρώπινα κύτταρα, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο και ενέχει κινδύνους. Η έρευνα αφορά στη μετατροπή των αρσενικών χρωμοσωμάτων ΧΥ σε θηλυκά ΧΧ.

Η ανακοίνωση έγινε από τον καθηγητή Κατσουχίκο Χαγιάσι του Πανεπιστημίου της Οσάκα, σε συνέδριο του Ινστιτούτου Γενετικής Φράνσις Κρικ στο Λονδίνο, σύμφωνα με το BBC και τη “Γκάρντιαν”. Ο Χαγιάσι είπε πως η εργασία του βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο. Τα ωάρια που δημιούργησε, έχουν χαμηλή ποιότητα και η τεχνική προς το παρόν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια στους ανθρώπους. Δήλωσε ωστόσο αισιόδοξος ότι οι τωρινές δυσκολίες μπορεί να έχουν ξεπεραστεί σε δέκα χρόνια και ότι τελικά θα καταστεί διαθέσιμη μια τεχνική αναπαραγωγής για ζευγάρια ίδιου φύλου. «Αν οι άνθρωποι τη θέλουν και η κοινωνία αποδεχτεί μια τέτοια τεχνολογία, εγώ συναινώ» δήλωσε ο Ιάπωνας επιστήμονας.

Η επίδραση του σεξουαλικού προσανατολισμού των γονιών στην ανάπτυξη του παιδιού

Νέα μελέτη συμπεραίνει ότι η ανάπτυξη ενός παιδιού έχει μικρή σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου των γονιών του. Η ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Global Health, επιβεβαίωσε ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονέων δεν είναι σημαντικός καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη των παιδιών.

“Μπορεί να υπάρχουν λιγότερα στερεότυπα φύλου σε μειονοτικές οικογένειες γονέων και αυτό το αποτέλεσμα είναι πιθανό να είναι θετικό” υπογραμμίζουν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι η κατανόηση της ταυτότητας φύλου και της σεξουαλικότητας μπορεί να “ενισχύει την ικανότητα των παιδιών να επιτύχουν και να ευδοκιμήσουν σε μια σειρά από περιβάλλοντα”.