Πνευματική παράκαμψη, αυτή η μάστιγα…

Καλημέρα SayYesser!!!

Είναι απλά ανθρώπινο να αναζητάς την ευχαρίστηση και να αποφεύγεις τον πόνο. Αυτό εξηγεί γιατί μερικές φορές χρησιμοποιούμε την πνευματικότητα για να αποφύγουμε να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας.

Ξέρω. Διέπρεψα στην “πνευματική παράκαμψη” για μια δεκαετία ή μπορεί και περισσότερο.

Ο ψυχοθεραπευτής John Welwood επινόησε τον όρο «πνευματική παράκαμψη» πριν από  τριάντα χρόνια για να περιγράψει αυτό το ψυχολογικό φαινόμενο. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Η πνευματική παράκαμψη είναι ένας όρος που επινόησα για να περιγράψω μια διαδικασία που είδα να συμβαίνει στον εαυτό μου. Αν και οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούσαμε ειλικρινά να δουλέψουμε με τον εαυτό μας, παρατήρησα μια διαδεδομένη τάση να χρησιμοποιώ πνευματικές ιδέες και πρακτικές για να παρακάμψω ή να αποφύγω να αντιμετωπίσω άλυτα συναισθηματικά ζητήματα, ψυχολογικές πληγές και ημιτελή αναπτυξιακά καθήκοντα.»

Η πνευματική παράκαμψη μπορεί να είναι εκπληκτική στην αρχή. Για παράδειγμα, ο διαλογισμός μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις ευδαιμονίας, διαύγειας ή απουσίας σκέψεων. Φυσικά, σε όλους μας αρέσει να μένουμε μέσα στη φούσκα μας, κουκουλωμένοι και προστατευμένοι από τον συναισθηματικό πόνο. Αλλά οι πνευματικές εμπειρίες μπορούν να εξατμιστούν όσο γρήγορα προκύψουν.

Και η πνευματική παράκαμψη δεν οδηγεί σε πνευματική αφύπνιση — ακριβώς το αντίθετο. Μας κρατά σε μια περιστρεφόμενη πόρτα φτιαγμένη από τα δικά μας συναισθηματικά μοτίβα που δεν έχουμε ακόμη αναγνωρίσει. Απλά παρακάμπτουμε τις συναισθηματικές μας πληγές πριν συναντήσουμε το πνευματικό μονοπάτι.

Η πνευματική παράκαμψη μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και ο πιο γνωστός είναι η εργασιομανία.

Αν και εσύ ανήκεις σε αυτό το γκρουπ έχω να σου δώσω μία και μόνο συμβουλή: κάθε φορά που εμφανίζεται ένα πρόβλημα φρόντισε να το αντιμετωπίζεις κατάματα και όχι να κρύβεσαι πίσω από χιλιάδες επαγγελματικά ραντεβού και emails. Ασχολήσου με ό,τι καλό μπορείς να εντοπίσεις γύρω σου, καταστέλλοντας έτσι τα αρνητικά συναισθήματα με κάθε κόστος.

Η πνευματική παράκαμψη είναι συνηθισμένη. Εμφανίζεται όταν κάνουμε κύκλους γύρω από τον εαυτό μας στο πνευματικό μονοπάτι. Πρέπει όμως να ανοίξεις τα μάτια σου για να το δεις. Η πρόοδος θα έρθει μόνο αν σταδιακά γίνουμε λιγότερο συναισθηματικά αντιδραστικοί και λιγότερο άκαμπτοι διανοητικά.

Tip of the Day: Η πνευματική παράκαμψη – η τάση δηλαδή να χρησιμοποιούμε πνευματικές ιδέες ή πρακτικές για να αποφύγουμε άλυτα συναισθηματικά ζητήματα – μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε καλά στην αρχή αλλά στην πραγματικότητα μας σπρώχνει όλο και πιο κάτω σε ό,τι αφορά την πνευματική μας αφύπνιση. Ο κόσμος γύρω μας κυμαίνεται σε υπερβολικά υψηλά για την πνευματική μας ισορροπία επίπεδα, φρόντισε να σε περιφρουρείς και να σε προστατεύεις…