Αγκαλιάζοντας το παρόν με το Ichi-go Ichi-e (いちごいちえ)

Καλημέρα SayYesser!!!

Η γλώσσα, οι λέξεις μας βοηθούν να προσδιορίσουμε ακριβώς πώς νιώθουμε. Όμως κάθε γλώσσα έχει τα όριά της. Μερικές φορές, είναι δύσκολο να βρεις τις κατάλληλες λέξεις στη μητρική σου γλώσσα για να εκφράσεις πόσο φοβερή, περίεργη, τρομακτική ή ξεκαρδιστική μπορεί να είναι μια κατάσταση. Αυτό είναι μέρος αυτού που κάνει την εκμάθηση νέων γλωσσών τόσο διασκεδαστική – ανοίγει έναν εντελώς νέο κόσμο έκφρασης.

Για παράδειγμα, το delightful που στα Αγγλικά σημαίνει θελκτικός δεν προσδιορίζει ακριβώς τη λαχτάρα που έχουμε για κάτι, ενώ το nakakagigil στα Tagalog, που σημαίνει ότι είναι τόσο χαριτωμένο που πρέπει να το τσιμπήσω, είναι μία πιο σωστή προσέγγιση.  

Ή τι θα έλεγες για τη λέξη συμβιβασμός; Σίγουρα, επετεύχθη συμφωνία, αλλά το taraadin (تَراضٍ) στα αραβικά είναι πολύ πιο εύστοχο αφού σημαίνει μια ευτυχισμένη λύση για όλους.

Το ichi-go ichi-e (いちごいちえ) είναι μια δημοφιλής ιαπωνική παροιμία που μπορεί να επεκτείνει τον τρόπο με τον οποίο περιγράφουμε και κατανοούμε τις τυχαίες συναντήσεις.

Σκεφτείτε όλους τους ανθρώπους που συναντάμε στη ζωή μας. Τι θα γινόταν αν αναγνωρίζαμε κάθε μία από αυτές τις συναντήσεις ως ευκαιρίες που δίνονται μια φορά στη ζωή και τους δίναμε τη μέγιστη προσοχή μας; Κυριολεκτικά μεταφρασμένο σε ichi (one) go (time) ichi (one) e (συνάντηση), το ichi-go ichi-e είναι μια παλιά ιαπωνική παροιμία που σημαίνει μια ευκαιρία, μια συνάντηση. Μπορεί επίσης να ερμηνευθεί ως μόνο για αυτή τη φορά, ποτέ ξανά και μια φορά στη ζωή. Με ρίζες στη βουδιστική φιλοσοφία, ο όρος ichigo σημαίνει από τη γέννηση ενός ατόμου μέχρι τον θάνατο.

Με άλλα λόγια, το ichi-go ichi-e ενσωματώνει τη φιλοσοφία ότι κάθε στιγμή που δαπανάται σε μια συνάντηση πρέπει να εκτιμάται ιδιαίτερα, γιατί δεν θα ξανασυμβεί ποτέ.

Tip of the Day: Η ιδέα χρονολογείται από τις ιαπωνικές τελετές τσαγιού του 16ου αιώνα, όπου οι συμμετέχοντες συναντιόντουσαν για να πιουν τσάι μαζί, με την κατανόηση ότι αυτή ακριβώς η τελετή δεν θα επαναλαμβανόταν στη ζωή τους. Εξαιτίας αυτού, προσέγγιζαν την όλη εμπειρία με σεβασμό, ειλικρίνεια και προσοχή.

Η φιλοσοφία πίσω από το Ichi-go ichi-e είναι μια ισχυρή υπενθύμιση ότι η ομορφιά του ταξιδιού βρίσκεται στο πώς προσεγγίζουμε το παρόν. Δίνοντας την πλήρη παρουσία μας και την προσοχή μας σε κάθε αλληλεπίδραση, μας επιτρέπει να μαθαίνουμε βαθιά από μια μεγάλη ποικιλία ανθρώπων. Όλοι έχουν τη δύναμη να φέρουν αξία στη ζωή μας, ακόμα και αυτοί που μπορεί να μην ξανασυναντήσουμε. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ακούσουμε…