Πώς να γίνουμε ελκυστικοί με την πρώτη ματιά!

Είτε πρόκειται για ένα επαγγελματικό ραντεβού είτε για προσωπικό το να είναι κάποιος ελκυστικός και να κερδίζει τις εντυπώσεις είναι συχνά καθοριστικό για τη συνέχεια…

Όλοι θέλουμε να είμαστε συμπαθείς και ελκυστικοί, γιατί έτσι καταφέρνουμε πιο εύκολα να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Πώς όμως μπορούμε να το “δουλέψουμε” ώστε ακόμα κι αν από τη φύση μας δεν είμαστε ιδιαίτερα ευνοημένοι, το αποτέλεσμα να μας δικαιώσει;

Δεν θέλει πολύ κόπο, θέλει τρόπο και έξυπνες κινήσεις!
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nonverbal Behavior,  οι “ενδείξεις αμεσότητας” είναι σημαντικές  κάθε φορά που συναντάμε αγνώστους, δια ζώσης ή online. Στη μελέτη έλαβαν μέρος φοιτητές οι οποίοι συναντήθηκαν για πρώτη φορά μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας. Πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση, οι συμμετέχοντες έλαβαν πληροφορίες για τον άγνωστο συνομιλητή τους, οι οποίες μεταξύ άλλων σχετίζονταν με την καταγωγή, τα χόμπι κ.α. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν την κλίμακα συμπάθειας του άγνωστου συνομιλητή τους, λαμβάνοντας υπόψη τους τα στοιχεία που είχαν γι’ αυτούς αρχικά και στη συνέχεια πάλι όσα αποκόμισαν αφού ήρθαν σε επαφή μαζί του.

Η αμεσότητα κερδίζει έδαφος!
Από την έρευνα προέκυψε ότι τα άτομα που είχαν τις περισσότερες μη λεκτικές εκφράσεις αμεσότητας, “κέρδισαν” υψηλότερες βαθμολογίες συγκριτικά με τα άτομα που είχαν έλλειψη των στοιχείων αυτών κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους. Δεν είναι όμως μόνο αυτό το όφελος της αμεσότητας! Διαπιστώθηκε επίσης ότι η αμεσότητα βοήθησε ώστε να υπερβούν τα άτομα τις προκαταλήψεις τους, που μπορεί να για παράδειγμα να σχετίζονταν με την εθνικότητα ή τη θρησκεία του συνομιλητή τους.

Η γλώσσα του σώματος είναι πανίσχυρη
Έχουμε ακούσει πολλές φορές για τη δύναμη της γλώσσας τους σώματος αλλά πράγματι αποδεικνύεται ότι μπορεί να υπερβεί πολλά εμπόδια και να μας φέρει πιο κοντά. Χάρη στη γλώσσα του σώματος και τη μη λεκτική επικοινωνία οι διαφορές γεφυρώνονται και οι σχέσεις μας με τους ανθρώπους χτίζονται σε υγιείς βάσεις και έχουν θετικό πρόσημο.

Nα θυμάμαι…

– Η οπτική επαφή δείχνει αμεσότητα αλλά και ενδιαφέρον για όσα μας λέει ο συνομιλητής μας.
– Η σωματική εγγύτητα δείχνει αμεσότητα αλλά παν μέτρον άριστον! Είμαστε κοντά στον συνομιλητή… τόσο όσο!
– Ο τόνος της φωνής μας, το ύφος και οι κινήσεις μας, όπως επίσης οι εκφράσεις του προσώπου μας, είναι σύμμαχοί μας! Η ζεστασιά της φωνής και το χαμόγελο είναι σημάδια αμεσότητας.