Aπό τι κινδυνεύουν οι γυναίκες που κοιμούνται αργά

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες που συνηθίζουν να κοιμούνται αργά, με αποτέλεσμα να έχουν έλλειψη ύπνου, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Diabetes Care», είναι η πρώτη που φέρνει στο φως ότι ακόμα και η στέρηση 90 λεπτών ύπνου σε μια περίοδο 6 εβδομάδων είναι ικανή να προκαλέσει αλλαγές στο σώμα των γυναικών, οι οποίες σχετίζονται με τον διαβήτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, σε περίπτωση που η στέρηση ύπνου έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, ενδέχεται για γυναίκες προδιαβήτη, να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 38 υγιείς γυναίκες. Οι 11 βρίσκονταν σε μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο. Συνήθως ο νυχτερινός τους ύπνος διαρκούσε 7 ώρες. Στην πρώτη φάση, ζητήθηκε από τις γυναίκες να συνεχίσουν το πρόγραμμα του ύπνου τους. Στη δεύτερη φάση τους ζητήθηκε να καθυστερήσουν τον ύπνο τους κατά 90 λεπτά, αλλά να διατηρήσουν τον συνήθη χρόνο αφύπνισής τους για 6 εβδομάδες. Τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη φάση μετρήθηκε η γλυκόζη, η ινσουλίνη και το σωματικό λίπος.

Οι ερευνητές έφτασαν στο συμπέρασμα πως η μείωση του ύπνου κατά 90 λεπτά για 6 μόλις εβδομάδες αύξησε την αντίσταση στην ινσουλίνη κατά σχεδόν 15%. Στις γυναίκες που βρίσκονταν σε μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο, η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξήθηκε κατά περισσότερο από 20%.

Γιατί οι έρευνα εστιάστηκε στις γυναίκες
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι εστίασαν στις γυναίκες, επειδή προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πως ο ελλιπής ύπνος είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στην καρδιομεταβολική τους υγεία συγκριτικά με τους άνδρες.

Ήξερες ότι…
– Η ποσότητα του ύπνου που χρειάζεται ένα άτομο ποικίλλει ανάλογα με το στάδιο της ζωής του.
– Ιδανικό για τους περισσότερους ανθρώπους είναι να κοιμούνται 7 – 9 ώρες τη νύχτα.