Οι 3 σοφοί πίθηκοι

Καλημέρα SayYesser!!!

Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε δει τα 3 μαϊμουδάκια που δεν μιλούν, δεν βλέπουν και δεν ακούνε. Ξέρεις όμως την ιστορία τους;

Οι τρεις σοφοί πίθηκοι είναι ένα ιαπωνικό εικονογραφικό ρητό που ενσωματώνει την παροιμιώδη αρχή «μην βλέπεις το κακό, μην ακούς κανένα κακό, μην μιλάς για το κακό».  Οι τρεις πίθηκοι είναι:

  • Mizaru (見ざる), που δεν βλέπει κανένα κακό, καλύπτοντας τα μάτια του
  • Kikazaru (聞かざる), που δεν ακούει κανένα κακό, καλύπτοντας τα αυτιά του
  • Iwazaru (言わざる), που δεν μιλάει για το κακό, καλύπτοντας το στόμα του. 

Οι 3 πίθηκοι είναι Ιάπωνες μακάκοι, ένα κοινό είδος στην Ιαπωνία.

Η συμβολική σοφία αυτών των πιθήκων προηγείται της φυσικής της αναπαράστασης.
Ενώ προέρχεται από την Κίνα, στη συνέχεια βρήκε την αλληγορία του στην Ιαπωνία όπου και πέρασε στην αιωνιότητα. Η πρώτη έκφραση αυτής της φράσης λέγεται ότι προέρχεται από τον Κινέζο σοφό Κομφούκιο (551-479 π.Χ.) ή έναν από τους μαθητές του: «Μην κοιτάτε τι είναι αντίθετο με την ευπρέπεια. Μην ακούτε τι είναι αντίθετο με την ευπρέπεια. Μην μιλάτε για ό,τι είναι αντίθετο με την ευπρέπεια και μην κάνετε καμία κίνηση που να είναι αντίθετη με την ευπρέπεια». (The Analects, Βιβλίο XII). Αυτή η αρχαία ανατολίτικη αρχή λέγεται ότι βρήκε τη ζωώδη προσωποποίησή της στην Ιαπωνία χάρη στη φωνητική ταυτότητα του saru (猿) που σημαίνει μαϊμού αλλά που προφέρεται zarou και υποδηλώνει αρνητική μορφή: έτσι οι τρεις πίθηκοι ονομάζονται Mizaru, Kikazaru και Iwazaru. (Οι Miza, Kika και Iwa είναι συντομογραφίες για το να βλέπεις, να ακούς και να μιλάς) και συνδέονται με τις αρνητικές εντολές που αντιπροσωπεύουν: μην βλέπεις, μην ακούς και μην μιλάς.

Tip of the Day: Οι αρχαίοι σοφοί της Κίνας και της Ιαπωνίας  ήθελαν να υποδηλώσουν ότι το να δίνουμε προσοχή σε ακατάλληλα πράγματα σημαίνει ότι διαφθείρουμε τον εαυτό μας: βλάπτοντας τα μάτια, τα αυτιά μας ή τα λόγια μας με οποιοδήποτε είδος βρωμιάς θα λερώναμε τον κόσμο γύρω μας από το κακό, ακόμα κι αν η πρόθεσή μας ήταν για να προστατευτούμε από αυτό. Το κακό προχωρά με μεταδοτικότητα, με μιμητισμό, εξαπλώνεται και λερώνει. Πρέπει λοιπόν να προσπαθήσουμε να γεμίσουμε τις αισθήσεις μας μόνο με αυτό που είναι δίκαιο.
Στη βουδιστική παράδοση, οι αρχές της παροιμίας αφορούν το να μην μένει κανείς σε κακές σκέψεις ενώ στον δυτικό κόσμο η παροιμία και η εικόνα χρησιμοποιούνται συχνά για να αναφερθούν στην έλλειψη ηθικής ευθύνης από την πλευρά των ανθρώπων που αρνούνται να αναγνωρίσουν ανάρμοστες πράξεις και συμπεριφορές, κοιτάζοντας από την άλλη πλευρά ή προσποιούμενοι άγνοια…