Skippy: Το ρομπότ… νταντά!

Το όνομά του είναι Skippy και είναι πολύ φιλικό με τα παιδιά. Διαθέτει εντυπωσιακή ευφυΐα και μαζί του οι γονείς θα είναι (;) ήσυχοι!

Φοιτητές από τη Σχολή Προηγμένης Τεχνολογίας XJTLU στην Κίνα κατάφεραν να κερδίσουν έναν εθνικό Διαγωνισμό Καινοτομίας σχεδιάζοντας ένα ρομποτικό σύντροφο για παιδιά αλλά και ένα έξυπνο οικιακό σύστημα που φροντίζει κατοικίδια και φυτά.

Το Skippy σε ρόλο νταντάς και όχι μόνο!

Το Skippy είναι μια ιδιαίτερα ευφυής συσκευή που μπορεί να κάνει μεταξύ άλλων… περιπολίες στο σπίτι για να εντοπίζει και να ταξινομεί παιχνίδια και άλλα αντικείμενα. Έλαβε το πρώτο βραβείο στον έκτο Εθνικό Πανεπιστημιακό Διαγωνισμό της Κίνας για τις Ευφυείς Ρομποτικές Καινοτομίες.
Το ρομπότ διαθέτει ρυθμιζόμενη λαβή για να έχει τη δυνατότητα να φτάνει σε διάφορες επιφάνειες και μπορεί να συνδεθεί με κάμερες σε όλο το σπίτι, κι έτσι μπορεί να παρατηρεί τα παιδιά και να ειδοποιεί γρήγορα τους γονείς για επικίνδυνες συμπεριφορές ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Το πρωτότυπο ρομπότ σχεδιάστηκε και συναρμολογήθηκε από μεταπτυχιακούς φοιτητές στο πρόγραμμα MSc Sustainable Energy Technology. Στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν κάτι που να υποστηρίζει οικογένειες με παιδιά. Το Skippy μπορεί να αναγνωρίσει αντικείμενα στο έδαφος –παιχνίδια, καθημερινά αντικείμενα, σκουπίδια– και στη συνέχεια να τα τοποθετήσει στη σωστή τους θέση, ώστε το σπίτι να διατηρείται ασφαλές και τακτοποιημένο.

Το Skippy συνδυάζει πολλές προηγμένες τεχνολογίες μηχανικής μάθησης, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης και της πολυτροπικής μάθησης, εξηγεί ο καθηγητής Jie Sun, Επικεφαλής του Τμήματος Ρομποτικής, ο οποίος επέβλεψε το έργο μαζί με τον συνάδελφο Dr Qinglei Bu. Για να ολοκληρώσουν το σχέδιό τους, οι φοιτητές έπρεπε να ερευνήσουν και να εφαρμόσουν γνώσεις από διάφορους τομείς. Η ομάδα θα συνεχίσει να αναβαθμίζει το Skippy με την ελπίδα να πάρει τη θέση του στα σπίτια το συντομότερο δυνατό!

Φροντίδα για τα κατοικίδια και τα φυτά

Μια άλλη ομάδα προπτυχιακών φοιτητών από το XJTLU κέρδισε επίσης πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό για τον σχεδιασμό ενός συμπαγούς ευφυούς οικοσυστήματος που φροντίζει τα φυτά και τα κατοικίδια ζώα όσο λείπουν οι ιδιοκτήτες τους.

Το σύστημα παρακολουθεί και προσαρμόζει αυτόματα τις περιβαλλοντικές συνθήκες  – περιλαμβάνει τον καθαρισμό του νερού και έναν κύκλο σίτισης, και έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει είδη όπως ψάρια, αμφίβια, χερσαία ζώα και φυτά για παρατεταμένες περιόδους.

«Όταν οι χρήστες πρέπει να φύγουν από το σπίτι για διακοπές ή ένα επαγγελματικό ταξίδι, για παράδειγμα, μπορούν απλώς να ρυθμίσουν εκ των προτέρων το διάστημα αυτόματης σίτισης ή να ποτίσουν τα φυτά τους από απόσταση χρησιμοποιώντας το τηλέφωνό τους», λέει ο Zhaochen Wang, μέλος της ομάδας που το σχεδίασε.