Μission: Possible – Ξεμπλοκάρουμε τον μεταβολισμό μας!

Συχνά ακούμε τη φράση “ο μεταβολισμός μου κοιμάται”. Τι μπορούμε να κάνουμε για να τον ξεμπλοκάρουμε;

Ας δούμε μερικά tips που αν εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας θα συμβάλλουν στο να “ξυπνήσει” ο μεταβολισμός μας!

Δίνουμε έμφαση στην ενυδάτωση του οργανισμού μας
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα πολλοί από εμάς ξεχνάμε να πιούμε νερό και δεν πίνουμε επαρκή ποσότητα μέσα στην ημέρα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα νεφρά είναι υπεύθυνα για τον μεταβολισμό. Είναι σημαντικό να πίνουμε νερό το πρωί και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας να παραμένουμε ενυδατωμένοι για να μην επιβραδύνεται ο μεταβολισμός μας.

Δεν ξεχνάμε να τρώμε πρωινό
Ένας καφές και φύγαμε για δουλειά; Λάθος! Το πρωινό είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας και δεν πρέπει να το προσπερνάμε. Καταναλώνουμε ένα υγιεινό πρωινό για να ξεκινήσει ο μεταβολισμός μας… τη δουλειά του! Μέχρι να φτάσουμε στο μεσημεριανό μπορούμε να καταναλώσουμε κάποιο υγιεινό σνακ που θα μας χορτάσει χωρίς να μας δώσει πολλές θερμίδες. Ένα φρούτο για παράδειγμα είναι μια καλή επιλογή.

Λέμε ναι στα συχνά και μικρά γεύματα
Το να τρώμε μια φορά την ημέρα και να καταναλώνουμε ό,τι βρούμε μπροστά μας δεν είναι φυσικά η ιδανική λύση. Είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε μικρά και συχνά γεύματα και να διατηρούμε τον μεταβολισμό μας σε εγρήγορση.

Η σημασία της πρωτεΐνης
Κάτι πολύ σημαντικό: Οι πρωτεΐνες έχουν υψηλό δείκτη κορεσμού. Τι σημαίνει αυτό; Χορταίνουμε εύκολα, ενώ καίμε θερμίδες καθώς ο οργανισμός μας τις αφομοιώνει. Μπορούμε λοιπόν να καταναλώνουμε τροφές όπως αβγό, γαλοπούλα και άπαχο κρέας, γιαούρτι… Και να δεν επιθυμούμε να καταναλώσουμε ζωικής προέλευσης πρωτεΐνες καλές επιλογές είναι μεταξύ άλλων το σπανάκι, το μπρόκολο, τα όσπρια κ.α.

Φαγητό… απ’ τα χεράκια μας
Η πολλή ζάχαρη, το πολύ αλάτι και γενικότερα τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν ωφελούν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Το σπιτικό φαγητό είναι οπωσδήποτε προτιμότερο. Επίσης, όταν επιλέγουμε έτοιμα γεύματα φροντίζουμε να μην έχουν πολλά λίπη και δίνουμε έμφαση στην υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Τα υγιεινά τρόφιμα ευνοούν τον μεταβολισμό μας.

Extra tips
– Το τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ωφελεί τον μεταβολισμό μας. Ειδικότερα, οι κατεχίνες, οι οποίες είναι φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, βρίσκονται σε υψηλή περιεκτικότητα στο πράσινο τσάι.
– H καψαϊκίνη είναι μια χημική ουσία που βρίσκεται στις πιπεριές τσίλι και μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα μας καίει θερμίδες. Τα μπαχαρικά είναι ωφέλιμα, χρησιμοποιήστε τα στη μαγειρική!

Βάζουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας
Όταν αυξάνεται η σωματική μας δραστηριότητα αυξάνονται και οι ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού μας. Η άσκηση είναι σύμμαχος του μεταβολισμού. Γνωρίζετε ότι ακόμα και μετά από την προπόνηση η αυξημένη ταχύτητα των καύσεων συνεχίζεται; Επιπρόσθετα,
η διάσπαση των υδατανθράκων και των λιπιδίων ενισχύεται με την άσκηση. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή.

Μπορούμε να διεγείρουμε τον μεταβολισμό μας χωρίς να κάνουμε εξαντλητική γυμναστική! Ακόμα και το περπάτημα βοηθάει. Δοκιμάστε ασκήσεις με ελαφριά βάρη, αν δεν είστε εξοικειωμένοι, για να τονώσετε τον μεταβολισμό σας. Καλό είναι να τηρούμε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα γυμναστικής για καλύτερα αποτελέσματα.