Tι συμβαίνει με το Temu;

Τους τελευταίους μήνες πολλοί από εμάς ανοίγαμε το κινητό μας και σε όποια εφαρμογή κι αν μπαίναμε εμφανιζόταν μια πορτοκαλί διαφήμιση, με ένα πιασάρικο τραγουδάκι που μας παρακινεί να “ψωνίσουμε σαν δισεκατομμυριούχοι.”

Όταν κανείς επέλεγε να κατεβάσει την εφαρμογή στο κινητό του ή έμπαινε στο site, έβλεπε μία τεράστια ποικιλία προϊόντων από νυφικά και ρούχα μέχρι φωτιστικά και peelers σε απίστευτα χαμηλές τιμές.

Όμως όλη αυτή η αφθονία και οι χαμηλές τιμές, όσο δελεαστικές κι αν είναι, ίσως θα έπρεπε να μας βάλουν σε σκέψη.

Πρώτα όμως ας δούμε: Τι είναι το Temu;
Το Temu είναι μία online εφαρμογή με δικό της online κατάστημα που έχει αμέτρητες επιλογές σε προϊόντα σε υπερβολικά χαμηλές τιμές. Έχει γίνει πασίγνωστο λόγω του επιθετικού μάρκετινγκ που ακολουθεί η εταιρεία στα social media και των προσφορών με τις οποίες προσελκύει τους πελάτες της.

Αυτή τη στιγμή το Temu shopping app βρίσκεται στην κορυφή των καταστημάτων εφαρμογών Google Play και App Store.

Το Temu ανήκει στην κινέζικη PDD Holdings Inc. Η συγκεκριμένη εταιρεία όμως προϋπήρχε, ως Pinduoduo. Ο ιδρυτής της είναι ο Κολίν Χουάνγκ ο οποίος κατάφερε να είναι ο 25ος πλουσιότερος άνθρωπο στον πλανήτη στη λίστα του Forbes.

Ποιος είναι ο… αινιγματικός ιδρυτής
O Colin Huang τα παράτησε όλα και έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Είναι 43 ετών και έχει προσωπική περιουσία ύψους 32,8 δισεκατομμυρίων. Ο Huang σπούδασε προγραμματισμό στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin και εργαζόταν ως project manager στα κεντρικά της Google. Τελικά αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του και να εργαστεί το 2006 ως μέλος της ιδρυτικής ομάδας της Google China. Μετά από μία σοβαρή μόλυνση στο αφτί, πήρε την απόφαση να παραιτηθεί από την εντυπωσιακά καλοπληρωμένη δουλειά του για να κάνει κάτι δικό του! Ίδρυσε τo PDD, τον Μάιο του 2015, αφού κατάφερε να εξασφαλίσει ένα ποσό της τάξης των 8 εκατομμυρίων δολαρίων από επενδυτές. Και ενώ τo PDD ανοίχτηκε στις ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2018, ωστόσο δεν έκανε αίσθηση και οι περισσότεροι δεν το γνώριζαν, μόλις λανσαρίστηκε το Temu τον περσινό Σεπτέμβριο όλα άλλαξαν! Έγινε μια τεράστια έκρηξη με πάνω από 50 εκατομμύρια downloads σε μόλις επτά μήνες, από τον Σεπτέμβριο του 2022 ως τον Μάρτιο του 2023!

Ήξερες ότι…
– Το Temu εμφανίσθηκε στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2022 και έχει παρουσία σήμερα σε 47 χώρες.
– Σύμφωνα με την Humble, εταιρεία που ασχολείται με το ηλεκτρονικό εμπόριο, το Temu έχει 10.000 παραγγελίες την ημέρα κατά μέσο όρο στην Ελλάδα, κερδίζοντας 250.000 ευρώ ημερησίως.
– Ο ιδρυτής Colin Huang ενώ αποχώρησε από την προεδρία του ομίλου του, κράτησε το μεγαλύτερο πακέτο των μετοχών (ύψους 28%).

Γιατί είναι τόσο φθηνό όμως;
Το Temu είναι φθηνό γιατί το μοντέλο του χρησιμοποιεί πωλητές από την Κίνα για άμεση αποστολή στους πελάτες, εξαλείφοντας ενδιάμεσους εμπόρους και έτσι, μειώνει το κόστος. Οι χαμηλές τιμές σε συνδυασμό με το επιθετικό μάρκετινγκ το έχουν κάνει εξίσου δημοφιλή με την Amazon, η οποία έχει πλέον δυνατό ανταγωνισμό.

Δεύτερες σκέψεις
Η εταιρεία έχει δεχτεί κριτική παγκοσμίως για τις πρακτικές της. Συγκεκριμένα, πελάτες έχουν παραπονεθεί τόσο για την ποιότητα των προϊόντων όσο και για παραγγελίες που δεν έφτασαν ποτέ.

Εκτός της ποιότητας όμως, που είναι λογικό να είναι ανάλογη της τιμής, έχουν υπάρξει κατηγορίες και σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας. Κάποιοι έχουν υποστηρίξει ότι η εταιρεία διακινεί τα προσωπικά τους δεδομένα σε τρίτους και ακόμα ότι μεγάλο κομμάτι των προϊόντων της εφαρμογής είναι αποτέλεσμα καταναγκαστικής εργασίας.

Η εταιρεία έχει διαψεύσει τις κατηγορίες σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και έχει δηλώσει ρητά ότι “Η χρήση καταναγκαστικής, ποινικής ή παιδικής εργασίας απαγορεύεται αυστηρά” και αυτό ισχύει για εμπόρους, προμηθευτές και άλλους συνεργάτες τους.

Σε ό,τι αφορά τα προσωπικά δεδομένα, έχουν δηλώσει: “Στην Temu, δίνουμε προτεραιότητα στην προστασία της ιδιωτικότητας και είμαστε διαφανείς σχετικά με τις πρακτικές μας όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα. Συλλέγουμε πληροφορίες με σαφή και μοναδικό σκοπό: να παρέχουμε και να βελτιώνουμε συνεχώς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας για τους χρήστες μας. Κάθε κατηγορία δεδομένων είναι απαραίτητη για να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την εμπειρία αγορών των καταναλωτών.”

Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι το Temu είναι μία από τις γρηγορότερα ανερχόμενες εταιρείες και σίγουρα αξίζει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η πορεία της!

Εσείς έχετε ψωνίσει από το Temu;