Πετούνια-πυγολαμπίδα: Το φυτό που λάμπει στο σκοτάδι

Αυτό το φυτό δεν είναι σαν τα άλλα! Είναι το πρώτο γενετικά τροποποιημένο φυτό που λάμπει στο σκοτάδι και θα βρει τη θέση του σε μπαλκόνια, βεράντες και κήπους!

Η πετούνια-πυγολαμπίδα ήρθε για να λάμψει και να κάνει μεγάλη εντύπωση. Είναι δημιούργημα της Light Bio και εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο από το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας ως καλλωπιστικό φυτό. Έτσι, η πρώτη παρτίδα 50.000 φυτών αναμένεται να φτάσει σε ανθοπωλεία και φυτώρια των ΗΠΑ αυτόν τον Απρίλιο.
Κατά τη διάρκεια της μέρας η πετούνια-πυγολαμπίδα είναι σαν τις άλλες πετούνιες, όμως το βράδυ αλλάζει καθώς είναι εμφανές το πράσινο φως που εκπέμπεται από τα άνθη και τα φύλλα της. Το κόστος της ανέρχεται στα 29 δολάρια και δεν χρειάζεται ειδικό φωτισμό. Η πετούνια-πυγολαμπίδα φέρει γονίδια από μανιτάρι με «βιοφωταύγεια». Ειδικότερα, περιέχει μια ομάδα γονιδίων από το μανιτάρι Neonothopanus nambi, το οποίο εκπέμπει φως.

«Αν φροντίζετε το φυτό σωστά, δέχεται αρκετό ηλιακό φως και είναι υγιές, θα είναι πιο φωτεινό» επισημαίνει η Κάρεν Σαρκίσιαν, που συμμετείχε στην ανάπτυξη της πετούνιας.
Σύμφωνα με τη Light Bio, η ένταση της βιοφωταύγειας είναι συγκρίσιμη σε ένταση με το «φως της πανσελήνου».

Ήξερες ότι…
– Η πετούνια είναι το δεύτερο γενετικά τροποποιημένο φυτό που παίρνει άδεια στις ΗΠΑ για πωλήσεις στους καταναλωτές. Αρχικά, είχε δοθεί σχετική άδεια για τους σπόρους γενετικά τροποποιημένης μοβ ντομάτας που φέρει γονίδια από το φυτό σκυλάκι.

– Ο Κιθ Γουντ, συνιδρυτής της Light Bio, το 1989 δημιούργησε ένα είδος καπνού όπου είχε εισαχθεί το γονίδιο της λουσιφεράσης, μιας φθορίζουσας ουσίας από πυγολαμπίδες.