Ποιο είναι το αρχαιότερο κραγιόν;

Το αρχαιότερο κραγιόν του κόσμου ανακαλύφθηκε στο Ιράν και συγκεκριμένα
στην περιοχή Jiroft. Εκεί αρχαιολόγοι εντόπισαν ένα μικρό φιαλίδιο από χλωρίτη που μέσα του υπήρχε μια ουσία κόκκινου χρώματος… το πρώτο κραγιόν της ιστορίας!

Η κόκκινη ουσία, όπως διαπιστώθηκε, περιείχε ορυκτά μεταξύ των οποίων αιματίτη, μαγγανίτη και γαληνίτη. Μαζί με φυτικά κεριά και άλλα οργανικά υλικά δημιουργούνταν το πρώιμο κραγιόν, το οποίο χρονολογείται στις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ.

Ο Massimo Vidale, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ανέφερε ότι στον κόσμο πριν από 5000-4000 χρόνια γνωρίζαμε για συνταγές μακιγιάζ, eyeliners και σκιές ματιών, αλλά όχι για τις βαφές για τα χείλη!

Γιατί στη Jiroft;
Οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής της Μεσοποταμίας λέγεται ότι χρησιμοποιούσαν κράματα μεταλλευμάτων, δημιουργώντας καλλυντικά. Ο πολιτισμός Jiroft ευδοκίμησε σε μια κοιλάδα όπου υπήρχαν σε αφθονία πολλοί τύποι βράχων, που λογικά συνέβαλαν στη δημιουργία καλλυντικών. Ο Vidale επισήμανε ότι τα καλλυντικά ήταν πολύ σημαντικά σε τελετές και ταφές. Άλλωστε, ανακαλύφθηκαν δοχεία για καλλυντικά σε χώρους ταφής! Ακόμη, τα ευρήματα δείχνουν ότι η περιποίηση του προσώπου ήταν τόσο σημαντική που προσέφεραν καλλυντικά και στους νεκρούς στον περιβάλλοντα χώρο ταφής!

Στην περιοχή Jiroft, λοιπόν, φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το κραγιόν. Ο λεπτός σχεδιασμός του φιαλιδίου του κραγιόν και το γεγονός ότι το εφάρμοζαν με αρχαίους καθρέφτες μας δείχνουν ότι υπάρχουν κοινά με τις σύγχρονες συνήθειες στη ρουτίνα ομορφιάς μας.

Κόκκινα χείλη και επιστροφή στα ’90s!

Μετά το ταξίδι μας στο παρελθόν ας επιστρέψουμε στο σήμερα! Στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης τα κόκκινα χείλη είχαν την τιμητική τους. Πολύ μεγάλο trend αυτή τη στιγμή είναι τα έντονα κόκκινα χείλη που δείχνουν δυναμισμό αλλά και αισθησιασμό.