Τι… δεν ήξερες για τον Πινόκιο

Σήμερα είναι η μέρα του Πινόκιο και μια αφορμή να μάθουμε περισσότερα για τον αγαπημένο ήρωα – σύμβολο της συνήθειας να λέμε ψέματα…

– Ο Πινόκιο δεν ήταν μόνο σύμβολο της συνήθειας να λέμε ψέματα αλλά και της ελπίδας ότι και το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό αν το θέλουμε πάρα πολύ!

– Η ιστορία του βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Carlo Collodi που κυκλοφόρησε το 1883. Όμως, η ιστορία του Πινόκιο είχε εμφανιστεί ήδη δύο χρόνια πριν, ως σειρά κόμικς σε ιταλική εφημερίδα. Ο δημιουργός του αναγκάστηκε να φτιάξει τη συγκεκριμένη σειρά επειδή χρωστούσε χρήματα στον εκδότη!

– Προκειμένου να καταλήξουν οι σκηνοθέτες στα 300.000 σκίτσα που χρησιμοποίησαν στην ταινία, χρειάστηκε να φτιάξουν 2.000.000 σκίτσα για να διαλέξουν!

– Υπήρξε η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που κέρδισε βραβείο Όσκαρ το 1940 σε κάποια από τις σημαντικές κατηγορίες – πρωτότυπης μουσικής και τραγουδιού.

– Πινόκιο σημαίνει “μικρό ξύλινο κεφαλάκι”.

– Η ταινία θεωρείται από τις πιο “τρομακτικές” της Disney, δεδομένου ότι ο κεντρικός ήρωας περνάει από πολλά δεινά σχεδόν σε ολόκληρη τη διάρκειά της, ενώ τέσσερις από τους κακούς της ιστορίας μένουν ατιμώρητοι.

Στην πραγματική ιστορία ο Πινόκιο δεν λέει ψέματα!

Στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα, ένα αγόρι, ο Κάρλο Λορεντζίνι, με καταγωγή από τη Φλωρεντία, πέρασε μεγάλο μέρος από τα παιδικά του χρόνια με συγγενείς και αργότερα, έγινε συγγραφέας και πήρε ως ψευδώνυμο το Κάρλο Κολόντι. Έγραψε πολιτικά δοκίμια και σάτιρα για ενήλικες και στα 50 του έκανε στροφή! Το παγκοσμίου φήμης παιδικό μυθιστόρημα «Οι Περιπέτειες του Πινόκιο» ξεκίνησε να το γράφει το 1881, στην παιδική εφημερίδα Giornale per i bambini.

Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε…
«Ένας βασιλιάς!» Οι μικροί μου αναγνώστες αναμφίβολα θα πουν αστραπιαία.
«Όχι παιδιά. Κάνετε λάθος. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν… ένα κομμάτι ξύλο».

Η ιστορία του έγινε το πρώτο διάσημο παγκοσμίως έργο της ιταλικής παιδικής λογοτεχνίας. Η αρχική ιταλική ιστορία δεν είναι γραμμένη για το ψέμα. Ο Πινόκιο λέει ψέματα, ωστόσο αυτό είναι μόνο μέρος της γενικότερης συμπεριφοράς του. Στην ουσία είναι ένα παιδί που δεν έκανε σωστές επιλογές…