Golden Visa με την Ελλάδα στην κορυφή!

Η Eλλάδα βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου, αφού κατέκτησε τη δεύτερη θέση στην κατάταξη με τις καλύτερες χρυσές βίζες σε παγκόσμιο επίπεδο, ισοβαθμώντας με την Αυστρία.

Την πρωτιά κατέκτησε η Πορτογαλία, η οποία προσφέρει προσιτή και υψηλή ποιότητα ζωής, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Henley & Partners.

Κριτήρια που λήφθηκαν υπόψη για την αξιολόγηση ήταν, μεταξύ άλλων, ο χρόνος έως την απόκτηση της υπηκοότητας, οι φόροι και το κόστος διαβίωσης. Οι ευρωπαϊκές χώρες βρέθηκαν πολύ ψηλά, χάρη στις σχετικά εύκολες διαδικασίες για απόκτηση υπηκοότητας. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι επενδυτές μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να ιδρύσουν μια επιχείρηση ή ακόμα και να ζήσουν στην ήπειρο με χαμηλό κόστος.

Ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για την αγορά ακίνητων στην Ελλάδα από ξένους επενδυτές είναι η εξασφάλιση της Golden Visa. Αξιοσημείωτο είναι ότι τον Ιανουάριο οι αιτήσεις από πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν τη «Χρυσή Βίζα», αποσκοπώντας να εξασφαλίσουν άδεια μακροχρόνιας διαμονής στην Ελλάδα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.
Ειδικότερα, τον Ιανουάριο του 2024 χορηγήθηκαν 12.463 διαμονής μόνιμου επενδυτή (Golden Visa). Μεγάλη αύξηση σημειώνεται στις άδειες παραμονής προς Τούρκους και Λιβανέζους επενδυτές, μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα»… ενώ η Κίνα συνεχίζει να παίζει “δυνατά”. Οι άδειες που είχαν χορηγηθεί προς επενδυτές από την Τουρκία ήταν αυξημένες κατά 6,4%.

Σχεδιάζονται αλλαγές…
Βρισκόμαστε στο κατώφλι αλλαγών στο πρόγραμμα Golden Visa. Στόχος είναι πάντα η αποτελεσματική αντιμετώπιση των στρεβλώσεων οι οποίες παρατηρήθηκαν στην κτηματαγορά από την εφαρμογή του προγράμματος. Είναι πολύ πιθανό να γίνουν σημαντικά αυστηρότεροι οι όροι για τη χορήγηση της Golden Visa και να αυξηθούν τα ποσά, ανάλογα με τη γεωγραφική θέση που βρίσκεται το ακίνητο.

Αυξάνεται το όριο της Golden Visa
Σε περιοχές που είναι “μαγνήτες” για τους επενδυτές, όπως είναι η παραλιακή Ριβιέρα, η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Σαντορίνη κ.α. το όριο της Golden Visa αναμένεται να αυξηθεί στα 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ σήμερα. Αναφορικά με τις περιοχές που θεωρούνται “μεσαίου” ενδιαφέροντος, το όριο από 250.000 ευρώ θα ανέβει σε 400.000 ευρώ και στις περιοχές που δεν καταγράφεται μεγάλη ζήτηση το όριο θα παραμείνει στις 250.000 ευρώ.

Ήξερες ότι…

Εκτιμάται ότι 128.000 άνθρωποι υψηλής καθαρής αξίας παγκοσμίως θα μετακομίσουν σε μια νέα χώρα το 2024, αριθμός που θεωρείται ρεκόρ!