Η διατροφή του Ατλαντικού είναι το νέο trend!

Είστε έτοιμοι για τη διατροφή του Ατλαντικού; Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανά τον κόσμο θέλουν να την ακολουθήσουν, καθώς υποστηρίζεται ότι χάρη σε αυτήν προστατευόμαστε από χρόνια προβλήματα υγείας.

Πρόκειται για μία παραλλαγή της μεσογειακής διατροφής που αυξάνει συνεχώς τη δημοφιλία της. Οι ρίζες της βρίσκονται στις παράκτιες περιοχές γύρω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Τι περιλαμβάνει

Η διατροφή του Ατλαντικού περιλαμβάνει τρόφιμα που παραδοσιακά καταναλώνονται στη βορειοδυτική Ισπανία και την Πορτογαλία. Σύμφωνα με αυτήν είναι καλό να καταναλώνουμε τρεις έως τέσσερις μερίδες την εβδομάδα θαλασσινών, άπαχου κρέατος, λαχανικών εποχής, όπως επίσης φρούτα, φασόλια και ελαιόλαδο. Η συγκεκριμένη διατροφή εστιάζει στα φυτικά συστατικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τις άπαχες πρωτεΐνες και τα τοπικά και εποχιακά τρόφιμα. Ακόμη, η συγκεκριμένη διατροφή λέει “ναι”  στην κατανάλωση μέτριας ποσότητας κρασιού.

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, είναι βασικά είδη διατροφής, ενώ η διατροφή αυτή μας προτρέπει να καταναλώνουμε ποικιλία πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών.
Η κινόα, το καστανό ρύζι και η βρώμη πρωταγωνιστούν, καθώς προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος.
Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το ελαιόλαδο αποτελούν βασικές πηγές υγιεινών λιπαρών στη διατροφή του Ατλαντικού. Αναφορικά με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, προτείνεται να καταναλώνονται με μέτρο.

Say Yes…

Στην πρώτη θέση βρίσκονται: ψάρια, μαλάκια, λαχανικά, πατάτες, ψωμί, δημητριακά, φρούτα,
όσπρια, μέλι, ελαιόλαδο και ξηροί καρποί.

Γιατί έχει γίνει τόσο δημοφιλής

Η διατροφή του Ατλαντικού κερδίζει έδαφος κυρίως επειδή θεωρείται ότι προάγει την υγεία της καρδιάς και μειώνει τις φλεγμονές. Επιπλέον, επειδή περιλαμβάνει πολλά θρεπτικά συστατικά, καταφέρνει να μειώνει τον κίνδυνο για μακροχρόνιες ασθένειες. Ειδικότερα, χάρη στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, προάγει την καρδιαγγειακή υγεία, ενώ μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, βελτιώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Η βασική διαφορά από τη μεσογειακή διατροφή

Ο Dariush Mozaffarian, διευθυντής του Ινστιτούτου Food is Medicine στο Πανεπιστήμιο Tufts, δήλωσε στην Washinghton Post για τη διαφορά της διατροφής του Ατλαντικού από τη Μεσογειακή: “Η κύρια διαφορά είναι ότι έχει πατάτες και ψωμί αντί για ζυμαρικά, επειδή βρίσκονται οριακά πιο βόρεια από τις πόλεις που βρίσκονται στη Μεσόγειο Θάλασσα”. Ο ίδιος επισημαίνει ότι  “Η διατροφή του Ατλαντικού είναι ουσιαστικά κατά 95% ίδια με τη μεσογειακή διατροφή”.