Πώς είναι να είσαι γυναίκα σήμερα;

Σήμερα γιορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας σε όλο τον κόσμο!

Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε πρόσφατα στοιχεία και δεδομένα σχετικά με το γυναικείο φύλο.

– Η θηλυκότητα μπορεί να αυξήσει το άγχος μιας γυναίκας.

Το άγχος των γυναικών αυξάνεται λόγω των απειλών για τη θηλυκότητά τους. Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Social Psychology, αμφισβητούνται οι προηγούμενες αντιλήψεις ότι μόνο οι άνδρες αντιδρούν αρνητικά σε απειλές κατά της στερεοτυπικότητας του φύλου τους, προσφέροντας μια νέα οπτική του πώς τα στερεότυπα φύλου επηρεάζουν τις γυναίκες, ιδιαίτερα όσον αφορά τη “φυσική” τους εμφάνιση.

Οι γυναίκες έχουν μάθει να υιοθετούν παραδοσιακά “ανδρικές συμπεριφορές” για να πετύχουν σε διάφορους τομείς της ζωής.
Προηγούμενες μελέτες επικεντρώνονταν κυρίως στις ψυχολογικές πτυχές των στερεοτύπων για το φύλο, συχνά παραβλέποντας τη σημασία της φυσικής εμφάνισης στη διαμόρφωση των εμπειριών. Αυτό το κενό παρακίνησε τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γέιλ να πραγματοποιήσουν μία μελέτη, η οποία προσπάθησε να εξετάσει τις ψυχολογικές επιπτώσεις των αντιληπτών απειλών για τη στερεοτυπικότητα του φύλου στη φυσική εμφάνιση μεταξύ των γυναικών και να συγκρίνουν αυτές τις επιπτώσεις με αυτές που βιώνουν οι άνδρες.

Οι συμμετέχουσες έλαβαν είτε επιβεβαιωτικά είτε απειλητικά σχόλια σχετικά με την εμφάνισή τους και συγκεκριμένα τη θηλυκότητα του προσώπου τους. Προέκυψε ένα σταθερό μοτίβο όπου οι γυναίκες ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα άγχους όταν λάμβαναν σχόλια που υποδηλώνουν ότι η φυσική τους εμφάνιση ήταν λιγότερο θηλυκή από τον μέσο όρο, σε σύγκριση με όταν έλαβαν επιβεβαιωτική ανατροφοδότηση σχετικά με τη θηλυκότητά τους.

– Μόνο το 7% των διευθύνοντων συμβούλων είναι γυναίκες.
Παρόλο που περισσότερες γυναίκες κατέχουν πια υψηλά αξιώματα στον επιχειρηματικό χώρο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες. Οι άνδρες παραμένουν στους ηγετικούς ρόλους, όπως δείχνει έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.  Η έρευνα που δημοσιεύθηκε από την εταιρεία Equileap και μελετά στοιχεία σχετικά με την έμφυλη ισότητα στον εργασιακό χώρο, αποκάλυψε ότι μόλις το 7% των διευθυνόντων συμβούλων και 17% των οικονομικών διευθυντών σε μεγάλες εταιρείες στις αναπτυγμένες χώρες είναι γυναίκες. Τα στοιχεία που αφορούν τη γυναικεία εκπροσώπηση στις επιχειρήσεις δείχνουν πως οι γυναίκες παραμένουν ακόμα μειονότητα σε ανώτατο επίπεδο.

Πώς σχετίζεται η ανισότητα φύλου με τους συχνούς τραυματισμούς του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου στο γυναικείο ποδόσφαιρο!

Καμιά φορά οι ανισότητες βρίσκονται σε πράγματα που δεν είχαμε σκεφτεί… Η Επιτροπή Γυναικών και Ισότητας του βρετανικού κοινοβουλίου επισημαίνει ότι η έλλειψη προσβασιμότητας και οικονομικής προσιτότητας για ποδοσφαιρικά παπούτσια σχεδιασμένα για γυναικεία πόδια είναι ένδειξη σεξισμού. Η έλλειψη ποδοσφαιρικών παπουτσιών ειδικά σχεδιασμένων για γυναίκες ήταν ένα βασικό θέμα στην κοινοβουλευτική έκθεση με τίτλο: «Εμπόδια στην υγεία για τα κορίτσια και τις γυναίκες στον αθλητισμό». Όπως προκύπτει από σχετική έρευνα, οι γυναίκες έχουν από δύο έως οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν τραυματισμό ACL σε σύγκριση με τους άνδρες. Η έκθεση εξέτασε 350 ελίτ γυναίκες ποδοσφαιρίστριες το 2023 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 82% των γυναικών παικτριών στην Ευρώπη αισθάνονται δυσφορία όταν φοράνε ποδοσφαιρικά παπούτσια. Ωστόσο διαπιστώθηκε ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος από κορυφαία αθλητικά brands, που όμως δεν είναι ακόμα προσιτά και ο αριθμός τους είναι περιορισμένος.

Έχουν δοθεί πολλές μάχες για να κατακτηθούν αυτονόητα δικαιώματα… Όμως υπάρχουν ακόμα πολλές που πρέπει να δοθούν.

Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας τις δικές σου εμπειρίες, τις ιστορίες και τις μάχες που έδωσες εδώ.