Πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά να γίνουν επιτυχημένοι ενήλικες!

Όλοι θέλουμε να συμβάλλουμε ώστε τα παιδιά να πετύχουν ό,τι ονειρεύονται και να ξεχωρίσουν ως ενήλικες. Πώς όμως μπορούμε να τα βοηθήσουμε αποτελεσματικά;

Υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές που είναι αποδεδειγμένα τα… κλειδιά της επιτυχίας.

Προτεραιότητα στην αυτοπεποίθηση έναντι της αυτοεκτίμησης

Όταν πρόκειται για την ανατροφή ενός “επιτυχημένου” παιδιού, η αυτοπεποίθηση είναι καθοριστικής σημασίας. Η αυτοεκτίμηση αντιπροσωπεύει το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας συνολικά. Η αυτοπεποίθηση είναι μια αντανάκλαση του πόσο σίγουροι είμαστε για τις ικανότητές μας σε μια δεδομένη κατάσταση. Οι δύο έννοιες σχετίζονται, αλλά η έρευνα δείχνει ότι η αυτοπεποίθηση είναι καλύτερος δείκτης της μελλοντικής επιτυχίας, επειδή βοηθά τα παιδιά να πιστεύουν ότι οι δεξιότητες και οι προσπάθειές τους θα οδηγήσουν σε επιθυμητά αποτελέσματα – όπως να πάρουν καλούς βαθμούς ή να έχουν καλές επιδόσεις στον αθλητισμό.

Οι γονείς μπορούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού τους κάνοντας ένα βήμα πίσω και επιτρέποντάς του να πετύχει ή να αποτύχει μόνο του, αντί να προσπαθούν να τα… διορθώσουν όλα εκείνοι, συχνά ανεπιτυχώς!

Διδάσκοντας τον αυτοέλεγχο

Ο αυτοέλεγχος βοηθά στον καθορισμό της μελλοντικής επιτυχίας. Όταν τα παιδιά μαθαίνουν να αγνοούν περιττούς περισπασμούς και να ελέγχουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους, συνήθως μεγαλώνοντας γίνονται πιο έξυπνα, σύμφωνα με μια μελέτη δεκαετιών από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν τον αυτοέλεγχο και μέσω του παιχνιδιού από πολύ μικρή ηλικία.

Αυτονομία, η απαραίτητη!

Η ικανότητα αυτοπαρακίνησης μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να εξελιχθούν σε επιτυχημένους ενήλικες. Δημιουργήστε προσδοκίες για το παιδί σας, με τη συμβολή του, όταν πρόκειται για καθημερινές ενέργειες, όπως η προετοιμασία για το σχολείο, η επιλογή δραστηριοτήτων μετά το σχολείο κ.α. Όσο περισσότερο εμπιστεύεστε τα παιδιά σας να κάνουν πράγματα μόνα τους, τόσο πιο ενδυναμωμένα θα είναι.

Ξεχάστε πια την τελειότητα

Δώστε στα παιδιά σας χώρο να αποτύχουν, αντιμετωπίζοντας τα λάθη και τις αποτυχίες τους με ενσυναίσθηση και όχι με περιφρόνηση, για να τα βοηθήσετε να διατηρήσουν την αυτοπεποίθησή τους ενώ μαθαίνουν να βλέπουν τις αποτυχίες ως ευκαιρίες μάθησης. Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η τελειομανία μπορεί να συμβάλει σε διαρκή πίεση, άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Μιλάμε από νωρίς στα παιδιά για τα χρήματα

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να διδάξετε στα παιδιά σας τα χρήματα: πώς να τα κερδίζουν, να τα ξοδεύουν με σύνεση και να τα εξοικονομούν ενώ σχεδιάζουν το μέλλον. Οι περισσότεροι μαθητές των ΗΠΑ δεν μαθαίνουν αυτά τα μαθήματα στο σχολείο, κάτι που μπορεί να τους κοστίσει οικονομικά αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με έρευνα του 2023 από το National Financial Educator’s Council.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να μιλήσετε στα παιδιά σας για χρήματα με πρακτικούς τρόπους, όπως να συζητήσετε πόσο κοστίζουν τα καθημερινά είδη. Διδάξτε στα παιδιά σας ότι τα χρήματα δεν είναι παρά ένα εργαλείο που θα τα βοηθήσει να ζήσουν τη ζωή που θέλουν…