Τα πρότυπα του γυναικείου σώματος ανά τους αιώνες…

Τα πρότυπα του γυναικείου σώματος αλλάζουν στο πέρασμα του χρόνου. Αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω θα… συναντήσουμε τις ομορφότερες γυναίκες της αρχαίας Ελλάδας που είχαν λευκό δέρμα, καμπύλες και ήταν πληθωρικές. Το ζητούμενο ήταν οι αρμονικές αναλογίες.

Στην Αίγυπτο πριν 1.500 χρόνια η τελειότητα του γυναικείου σώματος ήταν συνυφασμένη με τις λεπτές φιγούρες, τους στενούς ώμους, τη λεπτή μέση και τον μακρύ λαιμό.
Πηγαίνοντας στην Κίνα, γύρω στο 200 μ.Χ. η ομορφιά απαιτούσε… μικρές πατούσες! Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, στην Κίνα συνήθιζαν να δένουν τις πατούσες των γυναικών σφιχτά για να μείνουν μικρές… Γενικότερα οι μικρόσωμες γυναίκες θεωρούνταν όμορφες. Στην ιταλική Αναγέννηση, συναντάμε πλούσιες καμπύλες και λευκό δέρμα, ενώ στη βικτοριανή Αγγλία, οι πιο όμορφες γυναίκες είχαν λεπτή μέση, την οποία… δημιουργούσαν με υπερβολικά στενούς κορσέδες!

Πάμε τώρα να δούμε ανά δεκαετία πώς άλλαζαν τα πρότυπα του “τέλειου” γυναικείου σώματος.

1900
Το ιδανικό σώμα της εποχής ήταν οι γυναίκες να έχουν πολύ λεπτή μέση. Αυτό το υποστήριζαν με κορσέ ο οποίος δενόταν πολύ σφιχτά στη μέση τους έτσι ώστε να έχουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν.

1910
Λόγω του Α’ Παγκοσμίου πολέμου οι γυναίκες δεν έδιναν ιδιαίτερη σημασία στην εξωτερική τους εμφάνιση και επικράτησε το πιο αδύνατο και γυμνασμένο σώμα.

1920
Ήταν η εποχή που επικράτησαν τα λεπτά σώματα χωρίς καμπύλες και πλούσιο στήθος και είχαν επί το πλείστον κοντά μαλλιά. Επίσης υπήρξαν και αλλαγές στα ρούχα όπου αφήναν ακάλυπτα τα χέρια και τα πόδια.

1930
Τα γυναικεία πρότυπα αλλάζουν και πάλι πλέον οι καμπύλες είναι αρεστές και το στήθος μεγαλύτερο, αλλά οι γοφοί παραμένουν λεπτοί.

1940
Τη δεκαετία αυτή οι γυναίκες αλλάζουν αισθητά, εκπέμπουν έναν αισθησιασμό. Έχουν λεπτή μέση, σχηματισμένους γοφούς και ανυψωμένο στήθος. Εκείνη την εποχή κάνουν και την εμφάνισή τους τα πρώτα γυναικεία παντελόνια…

1950
Αυτή η δεκαετία είναι αφιερωμένη στις καμπύλες με το απόλυτο πρότυπο φυσικά της εποχής, τη Marilyn Monroe.

1960
Τα πρότυπα αλλάζουν ξανά πολύ… και όλες θέλουν τώρα ένα πολύ αδύνατο σώμα, σαν αυτό που είχε το μοντέλο – icon της εποχής Twiggy.

1970
Η δεκαετία αυτή έχει μία απλότητα μια πιο φυσική εικόνα του γυναικείου σώματος. Πάντα επικρατεί η λεπτή σιλουέτα, όμως τώρα είναι πιο αθλητική.

1980
Μια δεκαετία που έχει ακόμα μεγαλύτερη έφεση στο γυμνασμένο σώμα, πάντα λεπτό, όμως με μεγάλο στήθος και γυμνασμένο.

1990
Είναι μια δεκαετία που οι δίαιτες γίνονται λατρεία κάθε γυναίκας, το ρεύμα της εποχής επιτάσσει αδύνατο, ψηλό σώμα…

2000
Plastic is fantastic… Ήρθε λοιπόν και η εποχή που οι γυναίκες βρίσκουν ικανοποίηση στις πλαστικές επεμβάσεις έτσι ώστε να αλλάξουν κάθε ψεγάδι που θεωρούν πως έχουν…

2010
Η σφριγηλότητα του σώματος επιστρέφει, όλοι λατρεύουν τις καμπύλες και τις επιδεικνύουν…όπως η φίλη μας η Kim Kardashian.

2020
Η δεκαετία που διανύουμε είναι… των social media. Είναι αρεστό και κυρίως επιβάλλεται να είναι αποδεκτό πια αυτό που βλέπουμε ό,τι κι αν είναι: αδύνατο, πολύ αδύνατο ή
σώματα με καμπύλες… Όλα μας αρέσουν.

Και για το τέλος ας δούμε πως θα διαμορφωθεί το σώμα μας σύμφωνα με τους επιστήμονες το 3000 μ.Χ., λόγω της υπερβολικής χρήσης κινητών και τάμπλετ.

Σύμφωνα με ένα εικονικό μοντέλο προσομοίωσης του ανθρώπου το 3000 μ.Χ., οι άνθρωποι θα έχουν καμπούρα, κυρτά άκρα, μεγαλύτερο κεφάλι αλλά με μικρότερο εγκέφαλο και δεύτερο σετ βλεφάρων, για να προστατεύουν τα μάτια τους από την ακτινοβολία.
Το μοντέλο του “νέου” ανθρώπου θα έχει επίσης μικρό λαιμό και αγκώνες σε ορθή γωνία.

Κάπως έτσι θα εξελιχθούμε ως είδος… ή καλύτερα να μείνουμε όπως είμαστε, ο καθένας με τις όμορφες ατέλειές του!