Χειραγώγηση και social media

Καλημέρα SayYesser!!!

Το ακόλουθο απόσπασμα είναι 2000 ετών, αλλά φαίνεται να είναι σχετικό με τον σημερινό κόσμο: «Τα περισσότερα από αυτά που θεωρούνται νόμιμη ψυχαγωγία είναι κατώτερα ή ανόητα και εξυπηρετούν ή εκμεταλλεύονται μόνο τις αδυναμίες των ανθρώπων». Αυτό είναι από τον στωικό φιλόσοφο Επίκτητο και δεν θα μπορούσε να είναι πιο ενδεικτικό για την προσοχή μας και τα πράγματα στα οποία εστιάζουμε.

Επιτρέπουμε σε άλλους ανθρώπους να μας ελέγχουν γιατί είμαστε σχεδόν ανυπεράσπιστοι στα μέσα ενημέρωσης αλλά και κοινωνικής δικτύωσης, και διάφοροι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες μας. Προφανώς και δεν βάζω όλα τα μέσα στο ίδιο τσουβάλι. Πώς θα μπορούσα άλλωστε…

Αλλά νομίζω ότι υπάρχει πολλή χειραγώγηση. Σου ακούγομαι υπερβολική; Απλώς κοίτα κάθε μεμονωμένη πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιστότοπο ειδήσεων, ιστότοπο ροής και εφαρμογή smartphone και θα παρατηρήσεις ότι εσύ και εγώ δεχόμαστε εκμετάλλευση. Δες τα σημάδια…

Τι πιστεύεις ότι θα κάνω όταν δω μια ειδοποίηση από το Netflix που λέει ότι υπάρχει μια νέα σεζόν διαθέσιμη για την αγαπημένη μου εκπομπή; Φυσικά και θα σταματήσω όλα τα άλλα στη ζωή μου και θα παρακολουθήσω ΟΛΗ τη σεζόν σε λίγες μέρες.

Λένε πως αν εσύ ο ίδιος δεν επιλέξεις σε ποιες σκέψεις και εικόνες εκθέτεις τον εαυτό σου, κάποιος άλλος θα το κάνει και τα κίνητρά του πιθανόν να μην είναι αγνά. Όταν το διάβασα για πρώτη φορά συνειδητοποίησα ότι πρέπει να είμαι εγώ αυτή που επιλέγει να εκτεθεί σε ορισμένες σκέψεις, εικόνες, νέα, ιδέες και μηνύματα και εδώ είναι μερικά πράγματα που με βοήθησαν να συμβεί αυτό.

Απενεργοποίηση “λοιπών” ειδοποιήσεων

Δεν χρησιμοποιώ τη λειτουργία “μην ενοχλείτε” επειδή απενεργοποιεί ΟΛΕΣ τις ειδοποιήσεις. Απλώς πηγαίνω στις ρυθμίσεις και επιλέγω συγκεκριμένα ποιες ειδοποιήσεις θέλω να απενεργοποιήσω. Με αυτόν τον τρόπο, έχω περισσότερο έλεγχο σε αυτό που βλέπω στο τηλέφωνό μου όταν θέλω να παραμείνω συγκεντρωμένη.

Για παράδειγμα, θέλω να λαμβάνω κλήσεις και μηνύματα, όμως τη συγκεκριμένη στιγμή δεν νοιάζομαι αν σε κάποιον άρεσε η ανάρτησή μου στο Facebook.

Μην χρησιμοποιείς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να λαμβάνεις πληροφορίες

Η ποσότητα των σκουπιδιών στα social media είναι ανυπολόγιστη. Εάν θέλεις να χρησιμοποιήσεις τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποίησέ τα για να συνδεθείς με τους ανθρώπους. Όχι ως αντικατάσταση βιβλίων ή άρθρων. Εννοείται πως δεν είμαι κατά των social media γιατί είναι εργαλείο, όμως το πρόβλημά μου ξεκινάει όταν νομίζω πως έχω τον έλεγχο ενώ στην ουσία είμαι έρμαιο στις τόσες πληροφορίες και επηρεάζομαι συνεχώς.

Εστίασε στη γνώση έναντι της πληροφορίας

Οι περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν πολλές πληροφορίες αλλά όχι πολλές γνώσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι εύκολο να αποκτήσουμε πληροφορίες ενώ η απόκτηση γνώσεων απαιτεί χρόνο.

Για παράδειγμα, η ανάγνωση ενός βιβλίου ή η παρακολούθηση ενός μαθήματος είναι μια σοβαρή επένδυση χρόνου που απαιτεί απόφαση. Κάθε φορά που κάνεις scroll να σκέφτεσαι, «Αξίζει αυτό τον χρόνο μου;» Αν η απάντηση είναι όχι, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις…

Tip of the Day: Είναι σημαντικό να ελέγχουμε την προσοχή μας γιατί επηρεάζει τις σκέψεις και τις πράξεις μας. Οι σκέψεις γίνονται αντίληψη, η αντίληψη γίνεται πραγματικότητα. Άλλαξε τις σκέψεις σου, άλλαξε την πραγματικότητά σου.

Και, για να αλλάξουμε τις σκέψεις μας, χρειάζονται δύο πράγματα.

Πρώτα, πρέπει να διαχειριστούμε την αρνητική φλυαρία στο μυαλό μας και δεύτερον πρέπει να διαχειριστούμε την εξωτερική αρνητική φλυαρία περιορίζοντας την έκθεσή μας σε εξωτερικές πηγές. Για κάθε λεπτό που ξοδεύεις αναρωτήσου «Αξίζει την προσοχή μου; Αυτό θα εμπλουτίσει τη ζωή μου;»

Εάν η απάντηση είναι όχι, κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και κάνε scroll τη ζωή σου παρακάτω…