Ετοιμάσου για τα… 150!

Όταν κάποιος έχει γενέθλια λέμε να τα εκατοστήσεις! Αυτό σύντομα πρέπει να αλλάξει. Τα 100… ξεπεράστηκαν. Τώρα πάμε με φόρα για τα 150… και βάλε!

Αρχικά, ας είμαστε ρεαλιστές και ας μιλήσουμε με δεδομένα. Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 6,2 χρόνια από το 1990, επειδή αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία κύριες αιτίες θανάτου, όπως οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η ισχαιμική καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο “The Lancet”. Βέβαια, η ανεπαρκής διαχείριση της πανδημίας Covid-19 περιόρισε την πρόοδο σε πολλά μέρη. Στη νοτιοανατολική Ασία και την Ωκεανία καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση του προσδόκιμου ζωής μεταξύ 1990 και 2021 και ανέρχεται σε 8,3 έτη.

Ο γηραιότερος άνθρωπος σήμερα

Σύμφωνα με τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες, ο γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος είναι η Μαρία Μπράνιας Μορέρα, 117 ετών. Ο γηραιότερος άνθρωπος που υπήρξε ποτέ έφτασε τα 122 χρόνια και 164 ημέρες. Ήταν η Jeanne Calment, που πέθανε το 1997. Το ρεκόρ της δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί! Όμως υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι αυτό θα συμβεί δεδομένου ότι σήμερα οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από κάθε άλλη εποχή. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο καιρό είναι πραγματικά δυνατόν να ζήσουμε;

Λοιπόν, με βάση το γεγονός ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από ποτέ, οι επιστήμονες έδωσαν μια απάντηση για το πόσο καιρό θα είναι ποτέ δυνατόν να μείνουν ζωντανοί οι άνθρωποι…

Ξεπερνώντας το “αδύνατο”

Ο Richard Faragher, καθηγητής Βιογεροντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον, γράφει σε μια μελέτη ότι «το 1921 αποδείχθηκε ότι ηλικίες άνω των 105 ετών ήταν αδύνατες». Η αλήθεια είναι όπως επισημαίνει ότι κάθε “μέγιστο όριο” που έχει προταθεί στην πράξη έχει ξεπεραστεί! Αυτό από μόνο του είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο για το μέλλον.

Το σημερινό όριο

Είναι ευρέως αποδεκτό πως το όριο της διάρκειας ζωής στις μέρες μας είναι περίπου 120 χρόνια. Όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι αυτό το όριο των 120 ετών δεν είναι το οριστικό όριο για εμάς! Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων είναι δυνατό να φτάσουμε μέχρι τα 150 χρόνια!

Μήπως ο χρόνος κυλάει σαν νεράκι; Μπορείς να κάνεις κάτι γι΄αυτό!

Η αντίληψη του χρόνου αλλάζει όσο μεγαλώνουμε. Συνήθως μεγαλώνοντας νιώθουμε ότι κυλάει πολύ γρήγορα ο χρόνος. Το μυστικό για να βάλουμε φρένο σύμφωνα με επιστήμονες είναι η καινοτομία! Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η δημοσιογράφος Joshua Foer στο βιβλίο της “Moonwalking With Einstein: The Art and Science of Remembering Everything”, αυτό που καταστρέφει τον χρόνο είναι η μονοτονία, ενώ αυτό που τον ξεδιπλώνει είναι το καινούργιο.