Gen Alpha”: Τι συμβαίνει με τη μεγαλύτερη ομάδα παιδιών του πλανήτη;

Η μεγαλύτερη ομάδα παιδιών που υπήρξε ποτέ στη Γη είναι η Generation Alpha. Σε αυτήν ανήκουν όσα παιδιά γεννήθηκαν από το 2010 και όσα πρόκειται να γεννηθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς που διανύουμε.

Οι περισσότεροι εκπρόσωποι της Gen Alpha δεν έχουν καν τελειώσει ακόμα το δημοτικό κι όμως έχουν δυναμική παρουσία στο ΤikTok. Πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι πολύ «δύσκολα» παιδιά, δεν τα βγάζεις πέρα μαζί τους, είναι «έντονα», πολύ απαιτητικά και υπάρχει θέμα με την ανατροφή τους…

Ποιοι είναι οι γονείς τους;

Περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού του πλανήτη αντιστοιχεί στη Gen Alpha. Είναι παιδιά των millennials, στους οποίους «πέφτει» μερίδιο ευθύνης για τη «δύσκολη» συμπεριφορά τους που σε συνδυασμό με την πολύ στενή τους σχέση με την τεχνολογία και τα social media πολλές φορές ξεπερνάνε τα όρια και… βάζουν τους κανόνες!

Ο Marc McCrindle είναι ο δημογράφος στον οποίο οφείλεται το όνομα της γενιάς “Generation Alpha”. Όπως υπογραμμίζει, «Υπάρχουν περισσότερα παιδιά σήμερα από ποτέ, [και] περισσότερα από όσα θα υπάρξουν στο μέλλον»!

Ας εστιάσουμε, λοιπόν, στους γονείς τους: Οι millennials έχουν κατηγορηθεί για πολλά… από κοινωνικά θέματα (θεσμός γάμου) μέχρι και για θέματα που άπτονται της οικονομίας, όπως η αγορά κατοικίας. Τώρα στο Διαδίκτυο υπάρχει ένα κύμα κατηγοριών σχετικά με την ανατροφή της επόμενης γενιάς. Πάντως οι millennials ως γονείς χαρακτηρίζονται από ανεκτικότητα και δεν είναι παρεμβατικοί. Είναι πολυάσχολοι και δίνουν -έστω και συχνά ακούσια- πολύ χώρο στα παιδιά. Τόσο που σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά γίνονται «μικροί κυρίαρχοι». Για παράδειγμα, εκείνα καθορίζουν όλο και περισσότερο το τι αγοράζουν οι οικογένειές τους, εκείνα αποφασίζουν πού κάνουν διακοπές – επιλέγουν προορισμούς και τύπο ταξδιού, αλλά και τι βλέπουν στην τηλεόραση οι οικογένειές τους, σύμφωνα με μελέτες.

Οι έφηβοι και η εμμονή με τα serum!

Εδώ και μισό χρόνο παρατηρούμε εικόνες που μας προβληματίζουν. Έφηβοι με εμμονή με τα σέρουμ κατακλύζουν τα καταστήματα ομορφιάς και επιλέγουν προϊόντα που δεν έχουν σχεδιαστεί για την ηλικία τους. Η συμπεριφορά πολλών επιθετική και ανησυχητικά απρόβλεπτη.

Ως μία από τις πρώτες γενιές που μεγάλωσαν πλήρως στην ψηφιακή εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι σημερινοί έφηβοι συχνά επηρεάζονται από τις τελευταία trends στο διαδίκτυο.

Μία από αυτές τις πιο δημοφιλείς τάσεις είναι η περιποίηση του δέρματος.

Πάντως, πρόκειται για μία από τις πιο έξυπνες γενιές -αν όχι την εξυπνότερη- που υπήρξε ποτέ και ίσως αυτό είναι αρκετό για να γεννά ανησυχίες.