Κυκλική οικονομία: Το παράδειγμα της Τήλου

Ο Απρίλιος είναι ο Μήνας της Γης. Μια αφορμή για να αναλογιστούμε τις επιπτώσεις της καθημερινότητας και των αποφάσεών μας στο περιβάλλον και στη ζωή μας.

Τα καλά παραδείγματα μας εμπνέουν. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για το παράδειγμα της Τήλου.

Τήλος, το 1ο νησί μηδενικών αποβλήτων
Η Τήλος είναι το πρώτο νησί παγκοσμίως που, χάρη στο πιλοτικό πρόγραμμα Just Go Zero Tilos, έχει καταφέρει να μηδενίσει την ταφή απορριμμάτων κι έχει λάβει την πιστοποίηση Zero Waste Cities. Το νησί θεωρείται πρότυπο στη διαχείριση αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Πώς γίνεται η συλλογή απορριμμάτων
Τα απορρίμματα συλλέγονται πόρτα – πόρτα και η ανακύκλωση ολοκληρώνεται στην πηγή και φυσικά είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες των κατοίκων της Τήλου. Αναφορικά με τους επισκέπτες του νησιού, έχει προβλεφθεί να υπάρχει ένα κέντρο πληροφόρησης κοντά στο λιμάνι, όπου ενημερώνονται για το πώς θα διαχειρίζονται τα σκουπίδια.

Μαθαίνουμε…
– Zero waste σημαίνει ότι κάθε απόβλητο που παράγεται στο νησί συλλέγεται και αξιοποιείται σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Στόχος είναι να μην αφήνει αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον.

– ZERO APP για ενημέρωση ανά πάσα στιγμή: Μέσα από το app, βλέπεις σε πραγματικό χρόνο πώς γίνεται η κυκλική διαχείριση των αποβλήτων που παράγει το νησί, σε ποσοστά βιοαποβλήτων, ανακυκλώσιμων υλικών και μη. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να θέσει νέους στόχους και να βελτιώσει τις επιδόσεις του.

– Δημιουργική αξιοποίηση: Τα παλιά έπιπλα, οι συσκευές, τα υφάσματα που δεν χρειάζεσαι πια, στην Τήλο βρίσκουν τη θέση τους, καθώς μεταφέρονται στο Κέντρο Δημιουργικής Αξιοποίησης Υλικών όπου επισκευάζονται ή γίνονται πρώτη ύλη για τέχνη και δημιουργία.

Did you know?
Τo Just Go Zero είναι ένας αλγόριθμος που μπορεί να εφαρμοστεί οπουδήποτε το ζητήσουν οι πολίτες! Το αν θα είναι πόλη, νησί ή κράτος έχει σχέση αποκλειστικά με την προσαρμογή της τεχνικής λύσης – όπως προσαρμόστηκε στην Τήλο, μπορεί να προσαρμοστεί παντού!

Δες περισσότερα εδώ.

Τι ξέρεις για την Τήλο;

Ανάμεσα στη Ρόδο και στην Κω βρίσκεται ένα από τα μικρότερα νησιά των Δωδεκανήσων, η Τήλος. Αποτελεί φυσικό βιότοπο για σπάνια είδη πουλιών όπως η Αετογερακίνα και ο Θαλασσοκόρακας. Στο νησί έζησαν οι τελευταίοι ελέφαντες της Ευρώπης. Πρόκειται για τους νάνους ελέφαντες που έκαναν την εμφάνισή τους στο νησί πριν από 45.000 χρόνια! Ακόμη, η Τήλος φημίζεται για τα βότανά της. Το νησί έχει πολλούς παραδοσιακούς οικισμούς και αρχαιολογικά μνημεία. Το Μικρό Χωριό είναι ένας οικισμός που γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τον Μεσαίωνα. Κατοικούνταν μέχρι το 1940… μετά εγκαταλείφθηκε. Ωστόσο αξίζει να το επισκεφθεί κανείς γιατί διατηρούνται ακόμη σπίτια, εκκλησίες ακόμα και κατάλοιπα μεσαιωνικού κάστρου.