Το φαινόμενο του φωτοστέφανου

Καλημέρα SayYesser!!!

Το φαινόμενο halo ή αλλιώς το φαινόμενο του φωτοστέφανου, εμφανίζεται όταν η συνολική θετική μας εντύπωση για ένα άτομο, ένα προϊόν ή μια επωνυμία βασίζεται σε ένα μόνο χαρακτηριστικό, την πρώτη εντύπωση! Εάν η πρώτη μας εντύπωση είναι θετική, οι επόμενες κρίσεις που κάνουμε θα σχηματιστούν από αυτήν την πρώτη επαφή. Το φαινόμενο halo μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε αντικειμενικά. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικό σε πλαίσια λήψης αποφάσεων, όπως συνεντεύξεις για δουλειά και αποφάσεις αγοράς.Το φαινόμενο halo είναι μια μορφή γνωσιακής μεροληψίας που μας αναγκάζει να κάνουμε άμεσες κρίσεις και μας οδηγεί στο να εξετάσουμε μόνο μια πτυχή ενός ατόμου ή ενός προϊόντος προκειμένου να σχηματίσουμε μια γενική άποψη.Τέτοιες κρίσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να περιηγηθούμε στον κόσμο πιο απρόσκοπτα και να λάβουμε αποφάσεις πιο γρήγορα, αλλά μας θέτουν επίσης σε κίνδυνο κακής λήψης αποφάσεων.

Όταν εμφανίζεται το φαινόμενο του φωτοστέφανου, μια γενική αξιολόγηση ενός ατόμου ή  μιας πτυχής της προσωπικότητάς του, επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε στο σύνολο την ύπαρξή του. Για παράδειγμα, αν θεωρούμε κάποιον ελκυστικό, είναι πιο πιθανό να του αποδώσουμε άλλες θετικές ιδιότητες, όπως εξυπνάδα, ευγένεια ή ειλικρίνεια.

Η υπερβολική εξάρτηση από τις πρώτες μας εντυπώσεις μπορεί να οδηγήσει σε κακή λήψη αποφάσεων, καθώς δεν μπορούμε να λάβουμε υπόψη όλα τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας. Μια θετική πρώτη εντύπωση μπορεί να είναι παραπλανητική.

Tip of the Day: Πολλοί οι πειρασμοί γύρω μας και ακόμα περισσότεροι οι τύποι με φωτοστέφανο, οπότε κάπως πρέπει να προστατευτούμε.

1) Λαμβάνουμε υπόψη ότι όλοι είναι επιρρεπείς σε προκατειλημμένη σκέψη. Οπότε συνεχίζουμε να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι οι πρώτες εντυπώσεις δεν είναι πάντα σωστές και μπορούν να μας οδηγήσουν σε λάθος εκτίμηση των άλλων.
2) Επιβραδύνουμε τη διαδικασία σκέψης μας. Είναι πιο πιθανό να πέσουμε στο φαινόμενο του φωτοστέφανου όταν κυριαρχεί η συναισθηματική ή η διαισθητική σκέψη. Αντίθετα τι κάνουμε; Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε σαφή και επαρκή στοιχεία για τις αξιολογήσεις μας και πράττουμε στοχευμένα.
3) Ζητάμε τη γνώμη άλλων, ιδιαίτερα από έναν «συνήγορο του διαβόλου» ή κάποιον ουδέτερο στην κατάσταση. Προτιμούμε κάποιον που δεν φοβάται να διαφωνήσει μαζί μας και είναι ουδέτερος όταν πρόκειται για συγκεκριμένο άτομο ή θέμα. Συγκρίνουμε τις απόψεις του με τις δικές μας για να δούμε αν υπάρχει ταύτιση, έστω και μικρή.

Εσύ τι τύπος είσαι; Είσαι τόσο καλός ώστε να σαγηνεύεις τους γύρω σου με το “φωτοστέφανο” πάνω από το κεφάλι σου;
Εγώ πάντως είμαι εξαιρετική στο να κάνω πολύ καλή, λάθος εντύπωση…