Όσοι από εμάς έχουμε φτιάξει σπιτικό ψωμί, γνωρίζουμε καλά ένα πολύτιμο “στάδιό” του: το προζύμι.
Είναι αυτό που προσδίδει στο ψωμί μας την πικάντικη γεύση και την ελαφρώς μαστιχωτή υφή. Πέρα όμως από αυτό, τα οφέλη του είναι σημαντικά, καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
Το ψωμί με προζύμι φτιάχνεται από φυσική μαγιά, ένα μείγμα αλευριού και νερού, που έχει υποστεί ζύμωση και περιέχει άγρια μαγιά και καλά για την υγεία μας βακτήρια, βοηθώντας την καλή λειτουργία του εντέρου μας. Επίσης είναι ευκολότερο στη χώνεψη απ′ ό,τι το λευκό ψωμί για τους περισσότερους ανθρώπους.
Η δράση του αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το ψωμί με προζύμι λειτουργεί ως πρεβιοτικό (σ.σ. τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια και τα πρεβιοτικά είναι τροφή για αυτά τα βακτήρια), κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι φυτικές ίνες του τροφοδοτούν με τα λεγόμενα «καλά» βακτήρια το έντερό μας, που συμβάλλουν στη διατήρηση ενός σταθερού, υγιούς πεπτικού συστήματος.
Για να φτιάξει κανείς δικό του προ – ζυμωμένο ψωμί στο σπίτι, πρέπει να προετοιμάσει αρκετές μέρες πριν το ενεργό προζύμι. Στη συνέχεια γίνεται το ζύμωμα του ψωμιού, που διαρκεί ώρες, για να ακολουθήσει το τελικό φούσκωμα και το φούρνισμα. Άλλωστε, όλα τα πολύτιμα πράγματα θέλουν χρόνο και επιμονή.