Οι αυτοθεραπευόμενοι γορίλες δείχνουν τον δρόμο για νέα φάρμακα!

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, όμως είναι η αλήθεια! Οι γορίλες έχουν τη δυνατότητα να αυτοθεραπεύονται και αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μελλοντική ανακάλυψη φαρμάκων.

Ερευνητές στη Γκαμπόν της Αφρικής μελέτησαν τροπικά φυτά, τα οποία τρώνε οι άγριοι γορίλες, και κατάφεραν να εντοπίσουν τέσσερα που έχουν φαρμακευτική δράση. Μάλιστα χρησιμοποιούνται και από ντόπιους θεραπευτές. Τα συγκεκριμένα φυτά είναι πολύτιμα, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και αντιμικροβιακά.

Ίσως να έχετε ακούσει ότι οι μεγάλοι πίθηκοι αυτοθεραπεύονται επιλέγοντας φυτά με θεραπευτικές ιδιότητες. Πρόσφατα, λοιπόν, ένας τραυματισμένος ουρακοτάγκος έγινε είδηση, καθώς χρησιμοποίησε μια πάστα από φυτό για να θεραπεύσει έναν τραυματισμό του!

Οι βοτανολόγοι κατέγραψαν τα φυτά που καταναλώνονται από τους γορίλες της δυτικής πεδιάδας στο Εθνικό Πάρκο Moukalaba-Doudou της Γκαμπόν και είναι θεραπευτικά.

Οι ερευνητές επέλεξαν τέσσερα δέντρα που ήταν πιθανό να έχουν ευεργετικές ιδιότητες με βάση τοπικούς θεραπευτές. Πρόκειται για: το δέντρο φραγκοστάφυλο (Ceiba pentandra), τη γιγαντιαία κίτρινη μουριά (Myrianthus arboreus), το αφρικανικό τικ (Milicia excelsa) και τη συκιά (Ficus). Παρατηρήθηκε ότι ο φλοιός των δέντρων περιείχε χημικές ουσίες με φαρμακευτική δράση, από φαινόλες έως φλαβονοειδή.

Τι ξέρουν οι γορίλες… που δεν ξέρουν οι άνθρωποι;

Όπως προέκυψε, και τα τέσσερα φυτά παρουσίασαν αντιβακτηριακή δράση έναντι τουλάχιστον ενός πολυανθεκτικού στελέχους του βακτηρίου E. coli. Σύμφωνα με τη δρα Τζοάνα Σέτσελ, ανθρωπολόγο στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία εργάστηκε στη μελέτη με τους επιστήμονες της Γκαμπόν, αυτή η διαπίστωση μας δείχνει ότι οι γορίλες εξελίχθηκαν ώστε να τρώνε φυτά που τους ωφελούν, και αναδεικνύει τα τεράστια κενά στις γνώσεις μας για τα τροπικά δάση της Κεντρικής Αφρικής. Στην Γκαμπόν υπάρχουν πολλά ανεξερεύνητα δάση που φιλοξενούν δασικούς ελέφαντες, χιμπατζήδες και γορίλες, αλλά και φυτά που μέχρι τώρα μας είναι εντελώς άγνωστα!