Παράξενα είδη καφέ από όλο τον κόσμο

Τα τελευταία χρόνια που τα speciality blends έγιναν τάση και μας έμαθαν στον ποιοτικό καφέ, έχουμε αρχίσει να βελτιώνουμε τις γνώσεις μας για τις ποικιλίες του ανά τον κόσμο. Υπάρχουν όμως και κάποιες εκδοχές, λιγότερο γνωστές και αρκετά παράξενες, που θα άξιζε να ανακαλύψουμε. Τουλάχιστον, όσοι είναι αρκετά τολμηροί και τους αρέσουν οι πειραματισμοί.

Kopi Luwak

Cafe de Olla, Μεξικό: Μαύρος δυνατός καφές με μελάσα και κανέλα, με πλούσιο άρωμα και γλυκιά γεύση. Ο καφές βράζεται σκέτος και μετά προσθέτουν μελάσα κατά βούληση και κανέλα.

Kopi Luwak, Ινδονησία: Θεωρείται από τους πιο σπάνιους και ακριβούς στον κόσμο, αν και η διαδικασία του θα σας σοκάρει. Παράγεται από το πεπτικό σύστημα των μοσχογάλων, ενός θηλαστικού που μοιάζει με νυφίτσα, το οποίο καταναλώνει τους κόκκους καφέ και στη συνέχεια αφοδεύει. Τα περιττώματα αυτά καθαρίζονται και έτσι συλλέγεται ο πιο αρωματικός καφές, όπως λένε. Οι συνθήκες όμως διαβίωσης τω μοσχογάλων, που κρατιούνται σε κλουβιά, είναι άθλιες και γι’ αυτό οι φιλοζωικές οργανώσεις ζητούν την κατάργησή του.

Kopi Joss, Ινδονησία: Συνηθισμένος καφές κατά τα άλλα, αν εξαιρέσει κανείς ότι μετά το ψήσιμο προστίθεται στο φλιτζάνι ένα κομμάτι… κάρβουνο καυτό! Έτσι εξαλείφεται η οξύτητα του καφέ και το ρόφημα γίνεται πιο ελαφρύ, γεγονός που βοηθάει στο στομάχι, ειδικά στην πέψη.

Καφές με μαύρο πιπέρι, Μαρόκο: Ο κλασικός καφές με λίγο μαύρο πιπέρι στο τέλος.

Egg Coffee

Καφές με αλάτι, Σκανδιναβία: Οι βόρειοι δεν συνηθίζουν να βάζουν ζάχαρη, αλλά αλάτι, γιατί μειώνει την πικρίλα του ροφήματος. Στη Σουηδία έχουν και μια παραλλαγή με κίτρινο τυρί- ένταμ ή γκούντα- που βράζει μέσα στο ρόφημα, σαν φοντί, ενώ στη Φιλανδία τον φτιάχνουν με αβγά, που βράζονται μέσα στον καφέ και μάλιστα μαζί με τα κελύφη! Ο καφές αλέθεται μαζί με το αβγό, μετά διαλύεται σε βραστό νερό, φιλτράρεται και σερβίρεται!

Egg Coffee, Βιετνάμ: Μοιάζει με τον φιλανδικό,μόνο που αυτός περιέχει κρόκο αυγού, συμπυκνωμένο γάλα, στιγμιαίο καφέ σε σκόνη και ίσως κάποιο είδος τυριού. Η ανάμειξη αυτών των συστατικών δημιουργεί μια παχύρρευστη κρέμα, που δίνει χρώμα και γεύση, κάτι σαν τιραμισού σε ρόφημα!

Avolatte, καφές με αβοκάντο, Μελβούρνη: Καφές latte, που σερβίρεται μέσα σε μια κούπα-κέλυφος από αβοκάντο. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και χυμό αβοκάντο μέσα στο ρόφημα.

Black Ivory Coffee
Kopi Gu You

Kopi Gu You, Σιγκαπούρη: Καφές με βούτυρο, που διαλύεται στο ζεστό ρόφημα, δίνοντάς του περισσότερο άρωμα. Δεν ενδείκνυται για δίαιτα, αλλά όσοι τον έχουν δοκιμάσει, τον θεωρούν απολαυστικότατο.

Jacu Coffe Βραζιλία: Προέρχεται από κόκκους καφέ, που συλλέγονται από τις κουτσουλιές των ομώνυμων πτηνών, ένα προστατευόμενο είδος πουλιού, που μοιάζει με φασιανό.

Black Ivory Coffee, Ταϊλάνδη: Οι ελέφαντες τρώνε τους κόκκους καφέ, αφοδεύουν και από τα περιττώματα συλλέγεται αρωματικός λαχταριστός καφές. Η φάρμα που τον παράγει ευτυχώς φημίζεται για την ηθική αντιμετώπιση των ελεφάντων της και ως εκ τούτου η παραγωγή είναι εξαιρετικά περιορισμένη και οι τιμές υψηλές.

Café con Limao, Βραζιλία: Καφές με λεμόνι (φλούδα ή χυμός), μιας και η οξύτητα διορθώνει τον κακό καφέ και τον γλυκαίνει.

Ποιες από τις παραπάνω πρωτότυπες ποικιλίες καφέ θα θέλατε να δοκιμάσετε;