To “yapping” και πώς ωφελεί την ψυχική υγεία μας

Two female friends sitting at cafe having coffee and gossiping. Female friends meeting in a coffee shop on a weekend.

Μιλάτε πολύ; Απολαμβάνετε τη φλυαρία; Αυτό μπορεί να συμβάλλει στην ευημερία σας!

Η καθημερινότητά μας είναι απαιτητική και έχει πολλές προκλήσεις. Οι καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε συχνά είναι πολύπλοκες και απαιτούν ενέργεια και επαγρύπνηση. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, χρόνο για χαλάρωση και ανάλυση… Το “yapping” είναι η λύση!

Θα το έχετε παρατηρήσει ότι μπορεί να συνομιλείτε με κάποιο άτομο αλλά να μη λέτε για κάτι συγκεκριμένο… Να περνάτε από θέμα σε θέμα, να σχολιάζετε, να φλυαρείτε. Αυτό σας κάνει καλό και μάλιστα η σύνδεση με τους συνομιλητές ενισχύεται, παρόλο που η συζήτηση δεν είναι βαρυσήμαντη. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι συνομιλίες μας δεν χρειάζεται να περιστρέφονται μόνο γύρω από βαθιά ζητήματα για να μας ωφελούν.

Μετά από σύγκριση των αποτελεσμάτων επτά τύπων συνομιλιών (συνάντηση, ουσιαστική συζήτηση, πλάκα, προσοχή, ακρόαση, εκτίμηση των απόψεων άλλων ή κομπλιμέντα) διαπιστώθηκε ότι ο ο τύπος συνομιλίας δεν είχε τελικά τόσο μεγάλη σημασία. Ουσιαστικά, η καθημερινή επικοινωνία με κάποιο φιλικό πρόσωπο βελτιώνει τη συναισθηματική μας κατάσταση. Φυσικά, πολύ σημαντική είναι η αίσθηση της σύνδεσης και του “ανήκειν”, γιατί μας κάνει να νιώθουμε πιο δυνατοί όταν ανήκουμε σε μια ομάδα. Αντίθετα, η απομόνωση οδηγεί σε αποξένωση και μας αποδυναμώνει. Άρα, δεν πρέπει να υποτιμάμε τις “χαζές” συζητήσεις, τον κοινωνικό σχολιασμό και τα ανάλαφρα θέματα, καθώς μας προσφέρουν χαρά, γέλιο, ξένοιαστες στιγμές, χαλάρωση, ανακούφιση κ.α.

Κάνοντας yapping νιώθουμε ελεύθεροι και έτσι ακομπλεξάριστα μιλάμε για ό,τι θέλουμε. Δεν μας νοιάζει να το βρουν οι άλλοι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ή να τους εντυπωσιάσουμε με τις γνώσεις μας. Ακόμη, δεν το ξεκινάμε για να βρούμε λύσεις ή να προβληματιστούμε… Βέβαια στην πορεία μπορεί να συμβεί ακόμα και αυτό! Γιατί όταν χαλαρώνουμε και σκεφτόμαστε χωρίς πίεση και άγχος, είναι πιθανό η έμπνευση και οι καλές ιδέες να μας επισκεφθούν έτσι ξαφνικά!