Ανθεκτικό άμυλο. Τι είναι;

Είναι γνωστό πλέον το ανθεκτικό άμυλο και οι ευεργετικές του ιδιότητες αλλά πάμε να τις δούμε μαζί, πιο αναλυτικά.

Αρχικά, γνωρίζουμε ότι οι υδατάνθρακες υπάρχουν στα φρούτα, τα λαχανικά, το ψωμί, τα ζυμαρικά και πολλές ακόμη τροφές και παρέχουν στο σώμα την ενέργεια που χρειάζεται για να επιτελέσει καθημερινές λειτουργίες. Η υπερβολική πρόσληψη υδατανθράκων οδηγεί σε θετικό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή περίσσεια θερμίδων, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται ως ενέργεια αλλά αντιθέτως αποθηκεύονται στο σώμα.

Από την άλλη, το λεγόμενο ανθεκτικό άμυλο είναι ένα είδος υδατάνθρακα που παραλείπει τη «στάση» στο λεπτό έντερο και αποστέλλεται κατευθείαν στο παχύ έντερο. Περνά λοιπόν ανέπαφο στο παχύ έντερο όπου δέχεται ζύμωση από τα φιλικά βακτήρια του και λειτουργεί ως τροφή για αυτά.

Θα μου πείτε τώρα, γιατί πρέπει να μας νοιάζει αυτό?

Αν σας έλεγα ότι με αυτό το τρόπο πολλές αμυλούχες τροφές όπως οι πατάτες , το ψωμί ή τα μακαρόνια μπορούν να χάσουν μαγικά τις μισές θερμίδες που αποδίδουν, μήπως τότε θα γινόταν πιο ενδιαφερον?

Το ανθεκτικό άμυλο βρίσκεται σε αμυλούχα τρόφιμα τα οποία έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία (μαγείρεμα) και στη συνέχεια έχουν κρυώσει. Για παράδειγμα, το άμυλο που βρίσκεται στις βραστές πατάτες, τα βρασμένα μακαρόνια, τα όσπρια, τα αμυλούχα λαχανικά (φασολάκια, αρακάς) τα οποία έχουν μαγειρευτεί και έχουν κρυώσει μετατρέπεται μετά από κάποιες ώρες σε ανθεκτικό άμυλο.

–       Οι έρευνες δείχνουν πως η κατανάλωση ανθεκτικού αμύλου έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία. Λειτουργεί ως πρεβιοτικό βελτιώνοντας την λειτουργία του εντέρου και βελτιώνει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπιδίων.

–       Επίσης, επειδή το ανθεκτικό άμυλο δεν διασπάται, αλλά ζυμώνεται στο παχύ έντερο, ενισχύεται η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόληψη και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και την μείωση εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρο.

Πώς μπορείτε να αυξήσετε το ανθεκτικό άμυλο στη διατροφή σας?

Η αύξηση του ανθεκτικού αμύλου στη διατροφή είναι μια εύκολη πρακτική, η οποία χρειάζεται μόνο έναν μικρό προγραμματισμό.

Τέτοια παραδείγματα είναι το μαγείρεμα τροφών όπως το ρύζι ή οι πατάτες από την προηγούμενη ημέρα, τα οποία θα καταναλωθούν την επόμενη αφού πρώτα θα έχουν κρυώσει όλο το βράδυ στο ψυγείο. Να σημειωθεί πως η αναθέρμανση των τροφίμων αυτών δεν θα μειώσει την ποσότητα ανθεκτικού αμύλου που έχει αναπτυχθεί.

Οι κρύες σαλάτες οσπρίων (ρεβυθοσαλάτα, φακοσαλάτα) ή αμυλούχων λαχανικών (φασολάκια, αρακάς) αποτελούν επίσης πολύ καλή επιλογή για αύξηση κατανάλωσης ανθεκτικού αμύλου.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θες να καταναλώσεις μακαρόνια ή μια φέτα ψωμί  με το φαγητό σου, βάλτο προηγουμένως στο ψυγείο ή τη κατάψυξη και μόλις κάνεις απόψυξη αυτομάτως θα έχεις περίπου τις μισές θερμίδες από πριν !!!!