Η βιταμίνη Κ αναφέρεται σε μία ομάδα δομικά παρόμοιων λιποδιαλυτών ουσιών οι οποίες βρίσκονται στα τρόφιμα και σε συμπληρώματα διατροφής.
Η ονομασία της προήλθε από το K από την γερμανική λέξη Koagulation που σημαίνει πήξη.
Το ανθρώπινο σώμα απαιτεί βιταμίνη Κ για την τροποποίηση των πρωτεϊνών που απαιτούνται για την πήξη του αίματος ή στον έλεγχο της πρόσδεσης του
ασβεστίου στα οστά και άλλους ιστούς.
H βιταμίνη Κ μπορεί να ληφθεί φυσικά μέσω της διατροφής.
Τροφές που περιέχουν Βιταμίνη Κ
Τα βακτήρια στο γαστρεντερικό σωλήνα δημιουργούν
φυσικά βιταμίνη Κ. Οι διατροφικές πηγές βιταμίνης Κ περιλαμβάνουν τα
πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα πράσινα φύλλα μαρούλι, το λάχανο, τον μαϊντανό, το μαρούλι, το σπανάκι, τα χόρτα και τα λαχανικά.
Άλλες πηγές που είναι λιγότερο πλούσιες σε βιταμίνη Κ περιλαμβάνουν τα κρέατα, τα ψάρια, το συκώτι, τα αυγά και τα δημητριακά.
Υπάρχουν δύο κύριες μορφές της: η βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνη) και η βιταμίνη Κ2 (μενακινόνη). Η πρώτη εντοπίζεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως
το σπανάκι, το σέσκουλο, το μπρόκολο, το λάχανο και ο μαϊντανός, ενώ η δεύτερη βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το συκώτι.
Η βιταμίνη Κ2 ενεργοποιεί την πρωτεΐνη MGP (Matrix Gla Protein), η οποία αποτρέπει τη συσσώρευση ασβεστίου στις αρτηρίες. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος αθηροσκλήρωσης, εμφραγμάτων και εγκεφαλικών. Σε συνδυασμό με τη βιταμίνη D –η οποία ενισχύει την
απορρόφηση ασβεστίου– η βιταμίνη Κ εξασφαλίζει ότι το ασβέστιο κατευθύνεται στα οστά και όχι στις αρτηρίες.
Πρόληψη διαβήτη τύπου 2
Η βιταμίνη Κ ρυθμίζει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια. Σύμφωνα με μελέτες, επαρκή επίπεδα βιταμίνης Κ2 ενισχύουν τη
λειτουργία των βήτα κυττάρων του παγκρέατος –που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης– και συμβάλλουν στη μείωση της ινσουλινοαντίστασης, χάρη στις
αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της.
Ενίσχυση της υγείας των οστών
Η βιταμίνη Κ ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, μια πρωτεΐνη που βοηθά το ασβέστιο να ενσωματωθεί στη δομή των οστών, αποτρέποντας έτσι την οστεοπόρωση και τα
κατάγματα. Σε κάποιες χώρες, ήδη χρησιμοποιείται σε θεραπείες για τη βελτίωση της οστικής υγείας.
Μείωση του κινδύνου για νευροεκφυλιστικές ασθένειες
Η έλλειψη βιταμίνης Κ έχει συνδεθεί με γνωστική έκπτωση. Συμβάλλει στη σύνθεση σφιγγολιπιδίων –λιπαρών μορίων ζωτικής σημασίας για τους νευρώνες– και με την
αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση της, προστατεύει τον εγκέφαλο από βλάβες που οδηγούν σε νόσους όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.
Καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και επιβράδυνση της γήρανσης
Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για τη σωστή πήξη του αίματος και τη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στον οργανισμό. Συμβάλει στην υγεία της καρδιάς και των οστών αλλά και στην πρόληψη καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων, του διαβήτη τύπου 2, της οστεοπόρωσης αλλά και νοσημάτων όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.
Τέλος, μειώνει το οξειδωτικό στρες και επιβραδύνει τη γήρανση.