Digital Nomad και διευθυντικό στέλεχος… πάνε μαζί;

Έχουμε συνηθίσει όταν μιλάμε για ψηφιακούς νομάδες να έρχονται στο μυαλό μας αρχικά άνθρωποι που ασχολούνται με πιο… καλλιτεχνικά επαγγέλματα που έχουν συχνά σχέση με τη συγγραφή και τη γραφιστική. Πώς θα σας φαινόταν να γίνετε ένας ψηφιακός νομάς – διευθυντικό στέλεχος;

Η εργασία κάποτε μας κρατούσε κλεισμένους σε γραφεία, περιμένοντας τις διακοπές για να εξερευνήσουμε ένα νέο μέρος. Στη σύγχρονη εποχή όμως, οι digital nomads μέσω της τεχνολογίας έχουν καταφέρει να αναδιαμορφώσουν τις συνθήκες συνδυάζοντας την  εργασία με την περιπέτεια! Με έναν φορητό υπολογιστή στην παραλία ή σε ένα καφέ, ανακαλύπτουν τον κόσμο, έχουν πρόσβαση σε μοναδικές εμπειρίες και γνώσεις από κάθε γωνιά του πλανήτη, χωρίς να  χρειάζεται να  ζημιωθούν οικονομικά ή να απαρνηθούν την  καριέρα τους.
Η τάση των “digital nomads” επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, μιας και ενσωματώνει την ιδέα της εργασίας από οπουδήποτε στον κόσμο, συνδυάζοντας την επαγγελματική ζωή με την περιπέτεια.

Οι top προορισμοί για digital nomads διευθυντικά στελέχη

Πρώτος προορισμός για ψηφιακούς νομάδες που είναι διευθυντικά στελέχη είναι το Ντουμπάι. Ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, σε συνδυασμό με το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς αλλά και την υψηλή ποιότητα ζωής είναι οι λόγοι που φέρνουν το Ντουμπάι στην κορυφή. Ακολουθεί η Μάλαγα και το Μαϊάμι. Σύμφωνα με τον δείκτη Executive Nomad Index που δημοσιοποίησε ο οίκος Savills, η Αθήνα βρίσκεται στην 23η θέση.

Ο συγκεκριμένος δείκτης συνυπολογίζει την ελκυστικότητα των προορισμών, την ευκολία πρόσβασης για μακροχρόνιους απομακρυσμένους εργαζόμενους και παραμέτρους όπως η συνδεσιμότητα, το κλίμα και η ποιότητα ζωής.

Τα μειονέκτημα και τα πλεονεκτήματα του να είναι κανείς “digital nomad”

Η καθημερινότητα ενός ψηφιακού νομά δεν είναι πάντα ρόδινη. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει κάποιος που επιλέγει αυτόν τον τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, η εύρεση αξιόπιστης σύνδεσης στο διαδίκτυο είναι κρίσιμη για την εργασία. Πολλοί ψηφιακοί νομάδες επενδύουν σε εξοπλισμό για να διασφαλίσουν ότι θα έχουν σταθερή σύνδεση, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται. Επιπλέον, η απομόνωση μπορεί να είναι μια πρόκληση, καθώς η συνεχής μετακίνηση σημαίνει ότι οι άνθρωποι συχνά απομακρύνονται από την οικογένεια και τους φίλους τους.

Μια άλλη διάσταση του τρόπου ζωής των ψηφιακών νομάδων είναι η διαχείριση του χρόνου και της παραγωγικότητας. Πολλοί, για παράδειγμα, επιλέγουν να εργάζονται σε co-working spaces, που παρέχουν όχι μόνο πρόσβαση σε γρήγορο ίντερνετ, αλλά και ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση και δικτύωση. Η δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου επαγγελματιών μπορεί να είναι πολύτιμη, καθώς οι ψηφιακοί νομάδες συχνά αναζητούν συνεργασίες και νέες ευκαιρίες.

Επιπλέον, συχνά ανακαλύπτουν νέες κουλτούρες και αποκτούν πολύτιμες εμπειρίες ζωής. Η δυνατότητα να ζουν και να εργάζονται σε διαφορετικές χώρες τους επιτρέπει να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να αποκτούν νέες γνώσεις, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Από την εκμάθηση νέων γλωσσών μέχρι την κατανόηση διαφορετικών κοινωνικών προτύπων, οι εμπειρίες αυτές μπορούν να τους βοηθήσουν να γίνουν πιο προσαρμοστικοί και δημιουργικοί επαγγελματίες.

Συμπέρασμα:

Η αυξανόμενη αποδοχή της απομακρυσμένης εργασίας έχει δημιουργήσει έναν νέο κόσμο δυνατοτήτων για τους ψηφιακούς νομάδες, καθώς πολλές χώρες προσφέρουν βίζες ειδικά σχεδιασμένες για αυτούς. Έτσι, μπορούν πλέον να ζουν και να εργάζονται σε μέρη, όπως η Πορτογαλία, η Κόστα Ρίκα και η Ιαπωνία, απολαμβάνοντας τις τοπικές κουλτούρες και παράλληλα χτίζοντας τις καριέρες τους.

Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει λοιπόν, οι ψηφιακοί νομάδες αναζητούν την ελευθερία και την περιπέτεια, ενώ παράλληλα εργάζονται για την επαγγελματική τους ανάπτυξη. Αυτή η νέα μορφή ζωής αντικατοπτρίζει τις αλλαγές, που συμβαίνουν στην κοινωνία μας και μαζί την ανάγκη μας για ευελιξία και εξερεύνηση.