Η μαγεία των επιτραπέζιων παιχνιδιών: Γιατί αξίζει να τα βάλουμε στην καθημερινότητά μας

Στην εποχή των smartphones και των social media, τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι σαν μια γλυκιά ανάμνηση, που μας προσκαλεί να ξανασυναντήσουμε τους ανθρώπους μας. Είτε πρόκειται για μια ανταγωνιστική αναμέτρηση, είτε για μια συνεργατική προσπάθεια, ένα επιτραπέζιο μας θυμίζει τη χαρά της παρέας, του γέλιου και της αλληλεπίδρασης. Ας εξερευνήσουμε, λοιπόν, τα αναρίθμητα οφέλη που προσφέρουν αυτά τα παιχνίδια, πέρα από τη διασκέδαση.

Τι λένε οι έρευνες

Mελέτες έχουν αποδείξει  την ευεργετική των επιτραπέζιων παιχνιδιών όχι μόνο στη διάθεση μας, αλλά γενικότερα στην ψυχική μας υγεία και τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

Μείωση του άγχους: Σε έναν κόσμο έντονων ρυθμών και υποχρεώσεων, τα επιτραπέζια παιχνίδια προσφέρουν την ιδανική διέξοδο. Έρευνες δείχνουν ότι το 64% των ανθρώπων χρησιμοποιεί τα παιχνίδια ως μέσο χαλάρωσης. Ο απλός τρόπος που συγκεντρωνόμαστε γύρω από έναν πίνακα, γελάμε και επικοινωνούμε, βοηθά στην ανακούφιση από το στρες, προσφέροντάς μας υγιή περισπασμό.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού: Οι αρνητικές σκέψεις και η πίεση μπορεί να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αντιθέτως, τα θετικά συναισθήματα που προκαλούν τα επιτραπέζια παιχνίδια, όπως το γέλιο και η ευχαρίστηση, μπορούν να ενισχύσουν την άμυνά μας κατά των ασθενειών. Αυτές οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία.

Οικογενειακή συνοχή: Η σύγχρονη οικογένεια συχνά αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω περιορισμένου χρόνου. Ωστόσο, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι μπορεί να είναι η τέλεια ευκαιρία για να μαζευτούν όλοι μαζί. Γιατί το παιχνίδι διεγείρει τη συνεργασία, ενισχύοντας τους οικογενειακούς δεσμούς και την ποιοτική επικοινωνία, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να λειτουργήσει και εκπαιδευτικά, αυξάνοντας τις γνώσεις μας.

Ανάπτυξη μνήμης και γνωστικών δεξιοτήτων: Τα επιτραπέζια παιχνίδια συμβάλλουν και στην ανάπτυξη γνωστικών δεξιοτήτων. Ειδικά για τα παιδιά, η συμμετοχή σε τέτοιες δραστηριότητες ενισχύει τη μνήμη, την επίλυση προβλημάτων και την κριτική σκέψη. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκειά  τους, ο ιππόκαμπος και ο προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου δουλεύουν σκληρά, βελτιώνοντας έτσι τις βασικές γνωστικές ικανότητες.

Κοινωνικοποίηση: Τα live action επιτραπέζια παιχνίδια σε αντίθεση με τα ηλεκτρονικά προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να αλληλεπιδρούμε με τους άλλους. Όταν παίζουμε, ενισχύουμε την ενσυναίσθηση και την εμπιστοσύνη μας στους γύρω μας, κάτι που είναι απαραίτητο στην κοινωνική ζωή.

Θεραπευτικά οφέλη: Αυτά τα παιχνίδια μπορούν να προσφέρουν ακόμα και θεραπευτικά οφέλη, βελτιώνοντας τις κινητικές δεξιότητες και τον συντονισμό. Ειδικά για παιδιά ή άτομα με ειδικές ανάγκες, η τακτική ενασχόληση με επιτραπέζια παιχνίδια μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των μυών και των νεύρων, προσφέροντας ευχάριστους τρόπους μάθησης.

Ενίσχυση της δημιουργικότητας: Τα επιτραπέζια παιχνίδια, όπως το “Codenames” ή το “Dixit”, απαιτούν από τους παίκτες να σκεφτούν δημιουργικά. Αυτό ενθαρρύνει την καινοτομία και την ανάπτυξη νέων ιδεών, προσφέροντας έτσι μια μοναδική ευκαιρία να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα.

Γέλιο: Τέλος, δεν μπορούμε να παραλείψουμε πως όταν παίζουμε γελάμε. Και το γέλιο αυξάνει τα επίπεδα ενδορφινών, γνωστών και ως «ορμονών της ευτυχίας».

Εxtra tip: Τα επιτραπέζια είναι οικονομικά! Ιδιαίτερα στη εποχή που ζούμε ο οικονομικός παράγοντας είναι πολύ σημαντικός. Οπότε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που θα διασκεδάσει εσάς και την παρέα σας αρκετές φορές με πολύ χαμηλό κόστος, είναι πολύ δελεαστικό.

Ακόμη…

Όταν παίζετε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με τον/την σύντροφό σας, χρειάζεται να καθίσετε μαζί, να βλέπετε ο ένας τον άλλο και να αλληλεπιδράσετε! Έτσι, θα ανακαλύψετε πτυχές της προσωπικότητας του άλλου που ίσως και να μην γνωρίζατε, θα γελάστε και θα ξεχάσετε για λίγο το άγχος και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Εξάλλου, ένας “φιλικός ανταγωνισμός” μπορεί να είναι και sexy!

Τα επιτραπέζια παιχνίδια, λοιπόν, δεν είναι απλώς μια παλιά συνήθεια, αλλά μια πραγματική πηγή ωφέλιμων επιδράσεων στην καθημερινότητά μας. Ας τα ανακαλύψουμε ξανά, αφήνοντας τα κινητά στην άκρη και απολαμβάνοντας τις μαγικές στιγμές που μόνο το παιχνίδι μπορεί να προσφέρει!