Για να διατηρήσετε την καλή υγεία του εγκεφάλου σας, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο. Ο εγκέφαλος χρειάζεται σωστά θρεπτικά συστατικά για να λειτουργεί στο καλύτερο επίπεδο. Οι τροφές πλούσιες σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός και οι σπόροι λιναριού, ενισχύουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση.
Τα φρούτα και τα λαχανικά, ειδικά τα μούρα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, περιέχουν αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν τον εγκέφαλο από φθορές.
Μην ξεχνάτε τους ξηρούς καρπούς! Μια χούφτα καρύδια ή αμύγδαλα καθημερινά μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της μνήμης σας και να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας, όπως δείχνει πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «GeroScience».
Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση περίπου 30 γρ. ανάλατων και μη επεξεργασμένων ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 12%. Τα οφέλη είναι πιο έντονα για γυναίκες, άτομα άνω των 60 ετών και όσους δεν έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία.
Η μελέτη περιλάμβανε στοιχεία από περισσότερους από 50.000 Βρετανούς μέσης ηλικίας 56,5 ετών, με παρακολούθηση επτά ετών. Οι ερευνητές, που προέρχονται από το Πανεπιστήμιο της Καστίλλης-Λα Μάντσα και το Πανεπιστήμιο του Πόρτο, υποστηρίζουν ότι οι ξηροί καρποί προσφέρουν «προστατευτικό ρόλο» λόγω του ότι μειώνουν τη φλεγμονή και τη χοληστερόλη.
Οι ενήλικες, που κατανάλωναν καθημερινά ξηρούς καρπούς είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, όπως η υγεία και οι χρόνιες ασθένειες.
Η επαρκής ενυδάτωση είναι επίσης σημαντική. Το νερό βοηθά στη διατήρηση της σκέψης σας καθαρής και της διάθεσής σας σε υψηλά επίπεδα. Προσπαθήστε να περιορίσετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τη ζάχαρη, καθώς μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεση και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Τέλος, μην ξεχνάτε τη σημασία του ύπνου και της σωματικής δραστηριότητας. Συνδυάζοντας μια ισορροπημένη διατροφή με αυτές τις συνήθειες, θα κρατήσετε τον εγκέφαλό σας σε άριστη κατάσταση.