Κάθε χρόνο, στις 5 Φεβρουαρίου, οι λάτρεις της σοκολάτας σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Nutella! Μια ημέρα αφιερωμένη σε αυτή τη λαχταριστή πραλίνα φουντουκιού και σοκολάτας, που έχει γίνει σύμβολο απόλαυσης εδώ και δεκαετίες. Αλλά πώς ξεκίνησαν όλα; Ποιος είχε τη μαγική ιδέα να δημιουργήσει αυτή τη λιχουδιά και πόσο αγαπητή είναι σήμερα σε όλο τον κόσμο;
Πώς γεννήθηκε η Nutella
Η ιστορία της Nutella ξεκινάει στη μεταπολεμική Ιταλία, όταν η σοκολάτα ήταν είδος πολυτελείας λόγω έλλειψης κακάο. Ο Πιέτρο Φερέρο, ένας ζαχαροπλάστης από το Πιεμόντε της Ιταλίας, είχε μια ιδιοφυή ιδέα: να δημιουργήσει μια γλυκιά κρέμα χρησιμοποιώντας φουντούκια, που υπήρχαν σε αφθονία στην περιοχή, και μια μικρή ποσότητα κακάο.
Το 1946, ο Φερέρο παρουσίασε το “Pasta Gianduja”, μια συμπαγή μάζα σοκολάτας και φουντουκιών που μπορούσε να κοπεί σε φέτες και να απλωθεί σε ψωμί. Το 1951, η συνταγή βελτιώθηκε σε μια πιο κρεμώδη μορφή, που ονομάστηκε Supercrema. Όμως, η μεγάλη επανάσταση ήρθε το 1964, όταν ο γιος του, Μικέλε Φερέρο, τελειοποίησε τη συνταγή και της έδωσε το όνομα Nutella, μια σύνθεση από τις λέξεις “nut” (φουντούκι) και “ella”, που την έκανε πιο ελκυστική για το διεθνές κοινό.
Η Nutella κατακτά τον κόσμο
Από το 1964, η Nutella δεν σταμάτησε να κερδίζει φανατικούς θαυμαστές. Η αρχική παραγωγή γινόταν στην Ιταλία, αλλά πολύ σύντομα η ζήτηση εκτοξεύτηκε, με αποτέλεσμα να αρχίσει η παραγωγή της και σε άλλες χώρες.
Σήμερα, η Nutella διατίθεται σε περισσότερες από 160 χώρες και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκίσματα στον κόσμο. Μάλιστα, κάθε 2,5 δευτερόλεπτα πωλείται ένα βάζο Nutella παγκοσμίως!
Μερικά εντυπωσιακά στοιχεία για την κατανάλωση της Nutella:
• Κάθε χρόνο καταναλώνονται περίπου 365.000 τόνοι Nutella – αρκετοί για να καλύψουν μια διαδρομή 1,8 φορές το μήκος του ισημερινού της Γης.
• Τα φουντούκια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της Nutella καλύπτουν περίπου το 25% της παγκόσμιας παραγωγής.
• Το 2017, δημιουργήθηκε το Nutella Café στο Σικάγο, το πρώτο εστιατόριο αφιερωμένο αποκλειστικά στη Nutella.
Γιατί είναι τόσο δημοφιλής;
Η Nutella έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων, κυρίως γιατί:
1. Είναι πολυχρηστική – τρώγεται σκέτη, αλείφεται σε ψωμί, μπαίνει σε γλυκά, κρέπες, pancakes, smoothies και άπειρες άλλες συνταγές.
2. Έχει εθιστική γεύση – ο τέλειος συνδυασμός φουντουκιού και σοκολάτας κάνει δύσκολο να σταματήσει κανείς μετά την πρώτη κουταλιά!
3. Είναι συνδεδεμένη με την παιδική ηλικία – για πολλούς ανθρώπους, η Nutella ξυπνά αναμνήσεις από ανέμελα πρωινά και σχολικά διαλείμματα.
4. Έχει παγκόσμια αναγνώριση – με διαφημιστικές καμπάνιες που προωθούν τη Nutella ως “χαρά σε ένα βάζο”, το brand έχει γίνει συνώνυμο της γλυκιάς απόλαυσης.
Κριτικές και διαμάχες
Παρά την τεράστια δημοτικότητά της, η Nutella έχει δεχτεί και κριτική, κυρίως για δύο λόγους:
1. Φοινικέλαιο: Περιέχει φοινικέλαιο, το οποίο έχει κατηγορηθεί για περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως η αποψίλωση των δασών και η απειλή για τη βιοποικιλότητα. Η Ferrero έχει δηλώσει ότι χρησιμοποιεί βιώσιμο φοινικέλαιο με πιστοποίηση RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil).
2. Ζάχαρη και θερμίδες: Ένα κουταλάκι Nutella περιέχει περίπου 21 γραμμάρια ζάχαρης και αρκετές θερμίδες, γεγονός που την καθιστά λιγότερο υγιεινή επιλογή αν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.
Nutella και πολιτισμός
Η Nutella δεν είναι απλώς ένα γλυκό άλειμμα. Έχει εμπνεύσει αμέτρητες συνταγές, από pancakes και κέικ μέχρι παγωτά και milkshakes. Υπάρχουν ακόμη και διεθνή φεστιβάλ Nutella, ενώ εκατομμύρια fans της δημιουργούν viral συνταγές και challenges στα social media.
Η Παγκόσμια Ημέρα Nutella ξεκίνησε το 2007 από την Αμερικανίδα blogger Sara Rosso, που ήθελε να γιορτάσει την αγάπη της για τη Nutella. Η ιδέα εξαπλώθηκε γρήγορα, με ανθρώπους από όλο τον κόσμο να συμμετέχουν, ανεβάζοντας φωτογραφίες, συνταγές και αφιερώματα στη Nutella.
Η Nutella του μέλλοντος
Παρά τις προκλήσεις, η Nutella συνεχίζει να καινοτομεί. Νέες εκδόσεις, όπως το Nutella Biscuits και τα Nutella B-ready, έχουν κερδίσει τεράστια απήχηση. Η εταιρεία επίσης αναζητά τρόπους να κάνει τη Nutella πιο φιλική προς το περιβάλλον, μειώνοντας τις εκπομπές CO₂ και διασφαλίζοντας βιώσιμες πρώτες ύλες.
Tip of the Day 1: Δοκιμάστε να φτιάξετε Nutella mug cake! Ανακατέψτε 4 κουταλιές της σούπας Nutella, 1 αυγό και 2 κουταλιές αλεύρι σε μια κούπα και ψήστε το στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό. Έτοιμο το πιο εύκολο γλυκό!
Tip of the Day 2: Η ευτυχία δεν αγοράζεται, αλλά μπορείς να αγοράσεις Nutella – και είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα!
Tip of the Day 3: Για μένα η Μerenda είναι σαφώς καλύτερη!!!