Τα “παρεξηγημένα” τρόφιμα που τελικά κάνουν καλό

Ας το παραδεχτούμε: ζούμε σε μια εποχή όπου οτιδήποτε τρώμε έχει περάσει από φίλτρα αυστηρής διατροφικής κριτικής. Μια στιγμή το βούτυρο είναι ο απόλυτος εχθρός, την επόμενη μας λένε ότι κάνει καλό. Ο καφές ήταν κάποτε ο “κακός” της υγείας, τώρα είναι γεμάτος αντιοξειδωτικά. Και κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, μένουμε να αναρωτιόμαστε: τελικά, τι πρέπει να τρώμε;

Λοιπόν, ήρθε η ώρα να αποκαταστήσουμε τη φήμη κάποιων τροφών που για χρόνια βρισκόντουσαν στη “μαύρη λίστα”, ενώ στην πραγματικότητα έχουν πολλά οφέλη.
• Πατάτες: Αν τις έχεις εξορίσει από τη διατροφή σου επειδή “παχαίνουν”, ξανασκέψου το. Έχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη C και κάλιο. Το μυστικό είναι πώς τις μαγειρεύεις (ας μην τις πνίγουμε στο τηγανόλαδο).
• Αυγά: Μην τα φοβάσαι λόγω χοληστερόλης. Είναι γεμάτα πρωτεΐνη, χολίνη (σημαντική για τον εγκέφαλο) και βιταμίνη Β12.
• Καφές: Αν τον πίνεις σκέτο, είναι γεμάτος αντιοξειδωτικά και έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και Αλτσχάιμερ.
• Βούτυρο: Ναι, είναι λιπαρό, αλλά περιέχει βιταμίνες A και E, και σε μικρές ποσότητες μπορεί να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
• Τυρί: Πηγή ασβεστίου, πρωτεΐνης και προβιοτικών. Αν το απολαμβάνεις με μέτρο, δεν είναι τόσο βλαβερό όσο νομίζεις.
• Μαύρη σοκολάτα: Όχι μόνο δεν είναι “αμαρτία”, αλλά έχει αντιοξειδωτικά που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και την υγεία της καρδιάς.

Αν λοιπόν έχεις νιώσει ενοχές για το πρωινό σου καφεδάκι ή το κομμάτι τυρί που απόλαυσες, χαλάρωσε! Η ισορροπία είναι το παν και όπως φαίνεται, κάποια από τα πιο “παρεξηγημένα” τρόφιμα είναι τελικά από τις καλύτερες επιλογές για την υγεία σου.