8)Lasagna Day

Ιστορία της Lasagna Day

Όταν λέμε Lasagna αναφερόμαστε στα φαρδιά, επίπεδα, μακριά noodles που χρησιμοποιούνται συνήθως για να φτιάξουν το ομώνυμο, ευρέος γνωστό και πεντανόστιμο πιάτο.

Ωστόσο, ο όρος για τα πολλά ζυμαρικά lasagna είναι lasagne, οπότε ίσως το πιάτο θα πρέπει πραγματικά να ονομάζεται lasagne! Όποια και αν είναι η ορθογραφία, αυτό το νόστιμο πιάτο δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία, με τα εύσημα να δίνονται στην πόλη της Νάπολης, γνωστή και ως Καμπανία. Εκεί βρέθηκε το βιβλίο Liber de Coquina, και μέσα σε αυτό η πρώτη συνταγή για lasagna που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα.

Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα δύο τύποι ζυμαρικών lasagna, αν και μόνο ένας είναι διαθέσιμος για εμπορική πώληση λόγω ορισμένων κανονισμών. Ωστόσο, ήταν συνηθισμένο στη Βόρεια Ιταλία να παράγουν lasagna από αλεύρι και αυγά, παρά τα πιο κοινά lasagna σκληρού σίτου.

Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι η ιστορία των ζυμαρικών lasagna πηγαίνει πιο πίσω από αυτό. Υπήρχε ένα πιάτο στην Αρχαία Ρώμη που ήταν πολύ παρόμοιο και ονομάζονταν a lasanum, και μπορεί να πηγαίνει ακόμα πιο πίσω στην Αρχαία Ελλάδα!