8)Voion Land Products: Από το Βόιο Κοζάνης στο πιάτο μας!

Λεζάντα:

 Αλέξιος Κωτούλας, Οικονομικός Διευθυντής & Αντιπροεδρος Δ.Σ. της Προϊόντα Γης Βοΐου A.B.E.E.

Τα όσπρια έχουν μεγάλη διατροφική και γευστική αξία. Ειδικά, όταν βασίζονται στην παραδοσιακή καλλιέργεια σε συνδυασμό με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες και τεχνικές κατά την παραγωγική διαδικασία. Ο κ. Αλέξιος Κωτούλας, Οικονομικός Διευθυντής & Αντιπροεδρος Δ.Σ. της Προϊόντα Γης Βοΐου A.B.E.E., μας μίλησε για τα όσπρια που από το Βόιο Κοζάνης βρέθηκαν στο τραπέζι μας!

 

Voion land Products: Μιλήστε μας για την ιστορία και τον τόπο της! Πώς ξεκίνησαν όλα;

Η εταιρία ιδρύθηκε το 2008. Ήταν η αρχή της κρίσης όταν 6 νέοι άνθρωποι αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τις γνώσεις μας και τις εμπειρίες μας με σκοπό να δημιουργήσουμε κάτι που θα συνδύαζε όλα τα παραπάνω…
Έτσι λοιπόν δημιουργήσαμε την εταιρία Προϊόντα Γης Βοΐου A.B.E.E. με αντικείμενο την παραγωγή  – επεξεργασία – τυποποίηση και διανομή οσπρίων.
Μέτοχοι της εταιρίας σήμερα είναι οι Κωτούλας Αλέξιος, Ζιμπιλίδης Ιωάννης, Ζιμπιλίδης Αλέξανδρος, Μεταξάς Βασιλειος, Τσιάλτας Ιωάννης.
Έδρα της εταιρίας είναι το Βόιο Κοζάνης και συγκεκριμένα το Τσοτύλι. Για όσους δεν γνωρίζουν, είναι μια ορεινή περιοχή στα σύνορα των νομών Κοζάνης, Γρεβενών και Καστοριάς.
Αρχικός σκοπός υπήρξε η αναβίωση και διατήρηση της παραδοσιακής καλλιέργειας φακής στο Βόιο, στη Βορειοδυτική Ελλάδα.
Στόχος μας είναι η προσφορά οσπρίων κορυφαίας ποιότητας με υψηλή γευστική και διατροφική αξία, διασφαλίζοντας ότι:
         -Είναι απόλυτα ασφαλή προς κατανάλωση
         -Έχουν παραχθεί με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον
-Το εξειδικευμένο προσωπικό μας απασχολείται σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο εργασιακό περιβάλλον, έχοντας σαν στόχο την καθοδήγηση των παραγωγών ώστε να πάρουν το μέγιστο από τη γη και την καλλιέργειά της
-Οι συμβεβλημένοι αγρότες εκπαιδεύονται συνεχώς απολαμβάνοντας πλήρη γεωτεχνική υποστήριξη, ενώ παράλληλα λαμβάνουν υψηλές τιμές για τα προϊόντα τους, με στόχο τη διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη της καλλιέργειας οσπρίων
-Χρησιμοποιούνται οι πιο σύγχρονες τεχνολογίες και τεχνικές σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.
Πώς επιτυγχάνετε τα υψηλά ποιοτικά standards που χαρακτηρίζουν τα προϊόντα σας;
Η γη μας, η Δυτική Μακεδονία με επίκεντρο το οροπέδιο του Βόιου Κοζάνης, είναι ο πολύτιμος σύμμαχός μας στην παραγωγή προϊόντων κορυφαίας ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας. Χάρη στα χαρακτηριστικά του εδάφους και του κλίματος παράγουμε τις καλύτερες Ελληνικές ποικιλίες φακής, φασολιών, ρεβιθιών και φάβας.
Η προσπάθεια  ξεκινά από το χωράφι συνεχίζεται στην μονάδα επεξεργασίας, ένα σύγχρονο διαμονητήριο 2000τ.μ.
Όσον αφορά στην εξασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων μας, προχωρήσαμε πρόσφατα στην επιλογή του νέου προτύπου ποιότητας και ασφάλειας FSSC 22000 με εξειδίκευση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, επεξεργασία και τυποποίηση τροφίμων. Το πρότυπο αυτό συνάδει με την άριστη υλικοτεχνική υποδομή και με τις εξαγωγικές μας δραστηριότητες, εξασφαλίζοντας πιστοποίηση αναγνωρισμένη από κορυφαίες εταιρίες τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι;

Σήμερα η εταιρία βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την επέκταση των εγκαταστάσεων και τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού της εξοπλισμού. Ένα άλλο κομμάτι στο οποίο δίνουμε έμφαση αποτελεί η έρευνα για τη δημιουργία νέων ποικιλιών οσπρίων. Ήδη έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και είμαστε πολύ κοντά στα πρώτα αποτελέσματα σε συνεργασία με το Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Της Βένιας Αντωνίου