9). Κέικ με χουρμάδες και καρύδια χωρίς ζάχαρη

 
Αριστέα Δαβράδου
Εναλλακτική Ζαχαροπλάστης
Ένα κέικ με χουρμάδες και καρύδια, ελαφρύ και υγιεινό!
Τα φυσικά γλυκαντικά από τους χουρμάδες αρκούν για να το κάνουν λαχταριστό!
🍚 Θα χρειαστούμε:
240γρ. αλεύρι ολικής
140 ml φυτικό γιαούρτι
50ml λάδι
150γρ. καρύδι μέτρια κομμένο
100ml φυτικό γάλα χλιαρό
2 κ.σ. σπόρους chia μουλιασμένους σε 6 κ.σ. νερό
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
280γρ. χουρμάδες χωρίς ζάχαρη (τους ζυγιζουμε αφού έχουμε αφαιρέσει τα κουκούτσια τους)
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. κάρδαμο
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
Λίγο αλάτι
🧑‍🍳Διαδικασία παρασκευής:
-Σε ένα μπόλ βάζουμε το φυτικό γάλα με τους χουρμάδες και τους αφήνουμε να μουλιάσουν για 15′.
-Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα υγρά υλικά και ομογενοποιούμε, προσθέτοντας και τους σπόρους chia.
-Πολτοποιούμε το γάλα με τους χουρμάδες έως ότου να γίνουν σαν καραμέλα.
-Προσθέτουμε το μείγμα των χουρμαδων μέσα στα υγρά υλικά του κέικ, προσθέτουμε τα καρύδια και όλα τα υπόλοιπα στερεά υλικά μας και ανακατεύουμε έως ότου ομογενοποιηθούν.
-Σε μακρόστενη φόρμα κέικ βάζουμε λαδόκολλα και προσθέτουμε το μείγμα μας.
-Αν μας αρέσει η σοκολάτα προσθέτουμε και σταγόνες σοκολάτας.
-Ψήνουμε για 50′ στους 170° με 180° (ανάλογα με την ένταση του φούρνου) σε προθερμασμένο φούρνο. -Αφαιρούμε το κέικ από τη φόρμα αφ’ότου κρυώσει και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!