Έχετε ακούσει ποτέ τον όρο “κλιματική πορνογραφία”;
Ήταν στις αρχές του αιώνα μας όταν κυβερνήσεις και ΜΜΕ κατηγορήθηκαν για υπονόμευση της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Συγκεκριμένα, ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν το καθοριστικό ζήτημα της κλιματικής αλλαγής θεωρήθηκε από πολλούς κινδυνολογικός και γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκε ο όρος “κλιματική πορνογραφία”.
Με στόχο δηλαδή τον εντυπωσιασμό, παραμερίστηκε η επιτακτική ανάγκη για ουσιαστική ενημέρωση και δράση για να μετριαστούν οι επιπτώσεις και να… σώσουμε ό,τι σώζεται. Σταθήκαμε εμμονικά στην “αποκάλυψη” των γεγονότων και όχι στην ουσία τους και στην εξεύρεση λύσεων για ένα βιώσιμο μέλλον.
Τα καλοκαίρια θα επικρατήσουν…
Όσο περνούν τα χρόνια τα καλοκαίρια θα γίνονται πιο θερμά και θα διαρκούν περισσότερο. Σταδιακά θα υπερκαλύψουν τις άλλες εποχές… Ο χειμώνας θα μειωθεί, αλλά θα έχει πολλές πλημμύρες και καταιγίδες. Η ζέστη και η ξηρασία θα επικρατήσουν. Επίσης, το φθινόπωρο και τον χειμώνα θα έχουμε ατμοσφαιρικούς “χειμάρρους” που θα φέρνουν βροχές οι οποίες θα διαρκούν για μέρες.
Έως το 2050 ο κόσμος θα χρειάζεται, σύμφωνα με μελέτη, 50% επιπλέον σε τρόφιμα, ενώ οι αποδόσεις των καλλιεργειών θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 30%. Αυτό θα έχει ως συνέπεια εκτεταμένη πείνα αλλά και εμφύλιες διαμάχες.
Μαζί για έναν καλύτερο πλανήτη
Όπως επισημαίνει στον Guardian o Bill McGuire, ομότιμος καθηγητής γεωφυσικών και κλιματικών κινδύνων στο UCL και συγγραφέας του βιβλίου “Hothouse Earth: an Inhabitant’s Guide”, πάρα πολλοί άνθρωποι ακόμα πιστεύουν ότι η παγκόσμια θέρμανση θα σημαίνει απλώς ότι ο κόσμος θα γίνει λίγο πιο ζεστός. Αυτό είναι εντελώς λάθος. Συνεπώς να φοβόμαστε, αλλά μην αφήνουμε αυτός ο φόβος να μας παραλύει. Τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα, αλλά –συνεργαζόμενοι– έχουμε ακόμα τον χρόνο να σταματήσουμε ένα επικίνδυνο μέλλον πριν να γίνει κατακλυσμικό.
Μάθε το ενεργειακό σου αποτύπωμα
Ξέρεις ποιο είναι το ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατµόσφαιρα από τις καθηµερινές σου δραστηριότητες; Όταν γνωρίζεις το δικό σου άµεσο αντίκτυπο στο κλίµα, µπορείς να βρεις το κίνητρο για να συνεχίσεις να αλλάζεις τις συνήθειές σου προς το καλύτερο! Μπες εδώ και δες το ενεργειακό σου αποτύπωµα. Μπορείς να το συγκρίνεις µε του µέσου ανθρώπου παγκοσµίως (5,5 τόνους εκποµπών CO2 ετησίως) και να προσαρμόσεις ανάλογα τις καθημερινές σου συνήθειες.